• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Valparaíso
  • Historia 396
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Valparaíso
  • Historia 396
  • View Item

In The Search Of The Lost Balance. Public Policies During A Viticulture Crisis In Mendoza, Argentina (1913-1917)

En La Búsqueda Del Equilibrio Perdido. Políticas Públicas Durante Una Crisis De La Vitivinicultura De Mendoza, Argentina (1913-1917)

Author
Barrio Manzanares, Patricia

Full text
https://historia396.cl/index.php/historia396/article/view/26
Abstract
The wine industry in Mendoza had a crisis between 1913 and 1917. This article analyzes the successive strategies that the State used to improve the industry. In general, two strategies were applied between 1914 and 1915. The first one was to reduce production. In order to obtain this objective, grape and wine were purchased and destroyed. The second strategy was to reach an agreement among economic actors setting prices of vines and wine on wagon. As these strategies failed, the State decided to form a monopoly company in which all producers and winemakers must be necessarily incorporated. La Sociedad Vitivinícola de Mendoza was founded in January 1917 and on the following year it had lost much of its support. Governor José Néstor Lencinas intervened and dissolved the company. The political, social and legal conflict lasted several years.Keywords: Vitiviniculture, Mendoza, Crisis, 1913-1917
 
La vitivinicultura mendocina vivió una crisis entre 1913 y 1917,en concordancia con la situación nacional. El artículo analizalas sucesivas estrategias que el poder público aplicó para sanearla agroindustria. Entre 1914 y 1916, se impusieron doslíneas de acción. La primera fue la disminución de la produccióna través de la compra y destrucción de uva y vino. Lasegunda fue acordar los precios de esos bienes entre los actoreseconómicos intervinientes. El relativo fracaso de estaspolíticas impulsó la idea de formar una empresa monopólicapara establecer y regular los precios de la uva y del vino. LaSociedad Vitivinícola de Mendoza se fundó en enero de 1917y al año siguiente había perdido buena parte de su apoyo.El gobernador radical José Néstor Lencinas la intervino iniciándoseun conflicto político, social y jurídico que continuaríavarios años.Palabras clave: Vitivinicultura, Mendoza, Crisis, 1913-1917
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB