• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Avances en Ciencias Veterinarias
  • View Item
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Avances en Ciencias Veterinarias
  • View Item

Transaction costs and production in beef holding of the Maule region

Costos de Transacción y de Producción en Explotaciones Bovinas de la VII Región del Maule

Author
Sáez T., Luís

García M., Nicolás

Maino M., Mario

Leporati N., Michel

Full text
https://avancesveterinaria.uchile.cl/index.php/ACV/article/view/18278
10.5354/acv.v24i1-2.18278
Abstract
The objective of this study was to determine the transaction and total cost at the beef cattle farms from Region Maule. The questionary was applied to 154 farmers with calf-beef cow system located at Curico, Talca, Parral, Longavi, Linares, Curepto, San Clemente and San Javier in April of 2008, considering aspects such us: human resources, infraestructure, farm resources, productive management, technical assistanship and trading. A conglomerated analisys was applied, with the idea to generate homogenized groups, were the farmers became distributed in 3 groups: Group 1 called beef-farmers because were totally dedicated to the cattle activity; the Group 2 dedicated bellow 50% to beef cattle and the Group 3 having simmilar proportions of beff cattle and cereal crops. The total cost of production for kg of live weight was $301 for Group 1, $250 for Group 2 and $337 for Group 3. The transactional costs represented 29% and the indirect costs only 12% of the total costs.    
 
El objetivo del presente trabajo fue determinar los costos de transacción y totales en las explotaciones bovinas de carne de la región del Maule. Para tal fin se realizó un estudio de campo donde se encuestó a 154 productores crianceros ubicados en las comunas de Curicó, Talca, Parral, Longaví, Linares, Curepto, San Clemente y San Javier, en Abril de 2008 considerando aspectos tales como, recursos humanos, infraestructura, recursos prediales, manejos productivos, asistencia técnica y comercialización. Se realizó un análisis de conglomerados para agrupar elementos homogéneos, donde los productores se agruparon naturalmente en tres conglomerados los cuales fueron: conglomerado 1 que se le denominó ganaderos, eran productores que sus campos estaban dedicados 100% a la ganadería; conglomerado 2 que se le denominó no ganaderos, eran productores que sus campos estaban dedicados en menos de un 50% a la ganadería y conglomerado 3 que se denomino mixtos eran productores que tenían una proporción similar entre cultivos tradicionales y ganadería. Estos diferentes conglomerados tenían Costos Totales por kilo producido de $301 para los productores del conglomerado ganadero, de $250 para los productores del conglomerado no ganadero y de $337 para los productores del conglomerado mixto. Referente a los Costos Totales estos están compuestos en un 59% de los Costos Directos de Producción, los Costos de Transacción representan un 29% y los Costos Indirectos de Producción son un 12% en la composición de los Costos Totales.    
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB