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EFECTO DE LA TEMPERATURA SOBRE LA GERMINACIÓN DE CUATRO GENOTIPOS DE MANÍ (Arachis hypogaea L.)

dc.creatorCaroca, Rolando
dc.creatorZapata, Nelson
dc.creatorVargas, Marisol
dc.date2016-07-03
dc.date.accessioned2020-07-10T03:18:51Z
dc.date.available2020-07-10T03:18:51Z
dc.identifierhttps://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/302
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/139767
dc.descriptionThe effect of temperature on the germination of four genotypes of peanuts (Arachis hypogaea L.) was evaluated. Genotypes were identified as L3, L6, L18 and L20. Trials for each genotype were carried out using a completely randomized design with four replications of 50 seeds each. Germination temperatures considered in each trial were 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, and 38°C. The variables evaluated were germination percentage and germination speed index. Minimum, optimum and maximum germination temperatures were also determined. In general, the results obtained for the four genotypes under study in both germination percentage and speed index were significantly higher at temperatures between 30 to 32°C compared to those obtained at temperatures of 12°C and 38°C. The optimum germination temperature (To) for the genotypes evaluated ranged between 30.5 and 33.4°C. Minimum germination temperature (Tb) varied from 11.3 to 12.5°C, while maximum temperature (Tm) ranged from 40.8 to 44.9°C.en-US
dc.descriptionSe evaluó el efecto de la temperatura sobre la germinación de cuatro genotipos de maní (Arachis hypogaea L.) identificados como L3, L6, L18 y L20. Con cada genotipo se estableció un ensayo con un diseño completamente al azar, con cuatro repeticiones de 50 semillas cada uno. Las temperaturas de germinación consideradas en cada ensayo fueron 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36 y 38°C. Las variables evaluadas fueron: porcentaje de germinación, índice de velocidad de germinación y determinación de temperatura base, óptima y máxima de germinación. En general los resultados obtenidos para los cuatro genotipos, tanto en el porcentaje como el índice de velocidad de germinación a temperaturas entre 30 a 32°C, fueron significativamente superiores a los obtenidos en las temperaturas extremas de 12°C y 38°C. Para los genotipos evaluados la temperatura óptima de germinación (To) se encontró en el rango de temperaturas de 30,5 a 33,4°C, con valores base (Tb) de 11,3 a 12,5°C y máximos (Tm) de 40,8 a 44,9°C.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherFacultad de Agronomía, Facultad de Ingeniería Agrícola y Facultad de Ciencias Veterinarias - Universidad de Concepciónes-ES
dc.relationhttps://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/302/668
dc.relationhttps://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/302/669
dc.sourceChilean Journal of Agricultural & Animal Sciences (ex Agro-Ciencia); Vol. 32 No. 2 (2016); 94-101en-US
dc.sourceChilean Journal of Agricultural & Animal Sciences (ex Agro-Ciencia); Vol. 32 Núm. 2 (2016); 94-101es-ES
dc.source0719-3890
dc.source0719-3882
dc.subjectpeanuten-US
dc.subjecttemperatureen-US
dc.subjectgerminationen-US
dc.subjectgermination rateen-US
dc.subjectmaníes-ES
dc.subjecttemperaturaes-ES
dc.subjectgerminaciónes-ES
dc.subjecttasa de germinaciónes-ES
dc.titleTEMPERATURE EFFECT ON THE GERMINATION OF FOUR PEANUT GENOTYPES (Arachis hypogaea L.).en-US
dc.titleEFECTO DE LA TEMPERATURA SOBRE LA GERMINACIÓN DE CUATRO GENOTIPOS DE MANÍ (Arachis hypogaea L.)es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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