Dormancy induction in dried seeds of Scorzonera reverchonii (Compositae) stored at low temperature
Inducción de latencia en semillas desecadas de Scorzonera reverchonii (Compositae) conservadas a baja temperatura
Author
Copete, Miguel Ángel
Herranz, Raquel
Ferrandis, Pablo
Herranz, José Mª
Full text
http://revistas.uach.cl/index.php/bosque/article/view/178410.4067/S0717-92002018000100137
Abstract
We analyzed the processes of both dormancy break and induction in Scorzonera reverchonii (Compositae) seeds when desiccated to 5 % of humidity and stored at low temperature (5 ºC). At dispersal time, seeds were dormant and only 1 % germinated when incubated at 20/7 ºC in light/darkness during 30 days. Seeds permanently stored at 5 ºC kept dormant. However, this became viable after two years, since 88-93 % seeds germinated if afterwards they were treated with gibberellic acid. When seeds were stored at room-laboratory conditions (i.e., temperature = 22 ºC, relative humidity = 50-60 %), they gradually surpassed dormancy, and after one year germination reached 85 %. Thus, S. reverchonii seeds have non-deep physiological dormancy. When seeds stored one year in the room-laboratory (non-dormant seeds) were transferred to 5 ºC in dryness, a gradual induction of secondary dormancy was triggered, reducing germination in 21-29 % after one year in comparison with seeds permanently stored in room-laboratory conditions. After one year at 5 ºC, seeds transferred again to room-laboratory germinated progressively, showing germination percentages as high as those in seeds permanently stored in room-laboratory conditions 10 months later. Se analizó el proceso de rotura e inducción de latencia en semillas de Scorzonera reverchonii (Compositae) desecadas (5 % de humedad) y conservadas a baja temperatura (5 ºC). Las semillas eran latentes en el momento de la dispersión y solo germinaron el 1 % al incubarlas a 20/7 ºC luz/oscuridad durante 30 días. Las semillas conservadas de forma permanente a 5 ºC se mantuvieron latentes, pero eran viables transcurridos dos años, ya que germinaron entre 88-93 % al tratarlas con ácido giberélico (GA3). Cuando las semillas se conservaron en condiciones de laboratorio (22 ºC y 50-60 % humedad relativa) salieron progresivamente de la latencia y, transcurrido un año, llegaron a germinar el 85 %, por lo que su latencia era fisiológica no profunda. Tras un año de conservación en laboratorio (semillas no latentes), las semillas desecadas transferidas a 5 ºC iniciaron un proceso paulatino de inducción de latencia secundaria que, un año después, arrojó porcentajes de germinación entre 21-29 % inferiores respecto a los de semillas conservadas permanentemente en condiciones de laboratorio. Tras un año de conservación a 5 ºC, las semillas transferidas a condiciones de laboratorio germinaron progresivamente y, diez meses después, alcanzaron porcentajes de germinación tan altos como los de las semillas conservadas de forma permanente en condiciones de laboratorio.