Durabilidad Natural de Maderas Frente al Ataque de Hongos
Author
Juacida P., Roberto
Liese, Walter
Abstract
This study deals with the natural decay of coigüe (Nothofagus dombeyi), tepa, (Laurelia Philippiana), ulmo (Eucryphia cordifolia) and olivillo (Aextoxicon punctatum) when subjected to the attack of three fungus species Coriolus versicolor, Coniophora punteana and Gloeophyllum trabeum. This natural decay was assayed in the laboratory by means of the loss of weight of the wood when placed in Kolle flasks for a period of 12 weeks. The effect of wood extracts upon the growth of Coniophora cerebella inoculated in Petri dishes was analyzed. The wood tested came from 24 trees distributed among three geographical regions of the province of Valdivia, Chile. Data obtained show scant natural decay for the wood the species studied, except for the heartwood of coigüe. The extracts of the species tested show different effects with regard to the growth of Coniophora cerebella. This research was carried out under the sponsorship of the University of Hamburg, Germany and the Austral University of Chile. Se estudia la durabilidad natural de madera de coigüe (Nothofagus dombeyi), tepa (Laurelia philippiana), ulmo (Eucryphia cordifolia) y olivillo (Aextoxicon punctatum) frente al ataque de tres especies de hongos de pudrición Coriolus versicolor, Coniophora puteana y Gloeophyllum trabeum. Esta durabilidad natural se determina en laboratorio mediante la pérdida de masa experimentada por la madera colocada para este efecto durante 12 semanas en frasco Kolle. Se analiza el efecto de los extraíbles de la madera en el desarrollo de Coniophora cerebella inoculado en placas Petri. Las maderas ensayadas provenían de 24 árboles distribuidos en tres regiones geográficas de la provincia de Valdivia, Chile. Los datos obtenidos indican una durabilidad natural escasa para las especies de madera estudiadas con excepción del duramen de coigüe. Los extraíbles de las especies ensayadas mostraron efectos diferentes frente al desarrollo de Coniophora cerebella. Esta investigación se realizó con la colaboración de la Universidad de Hamburgo, Alemania y Austral de Chile.