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Ruminal acidosis: strategies for its control

dc.creatorJaramillo-López, Esaúl
dc.creatorItza-Ortiz, Mateo F.
dc.creatorPeraza-Mercado, Gwendolyne
dc.creatorCarrera-Chávez, José M.
dc.date2017-09-28
dc.date.accessioned2020-07-14T19:03:35Z
dc.date.available2020-07-14T19:03:35Z
dc.identifierhttp://revistas.uach.cl/index.php/australjvs/article/view/587
dc.identifier10.4067/S0719-81322017000300139
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/143635
dc.descriptionRuminal acidosis in ruminants is a metabolic disorder of gastrointestinal origin that occurs in animals with a high feed intake of cereal grains diets, which affect the performance. According to clinical manifestations it can be classified as: a) acute lactic acidosis with prolonged exposure to ruminal pH ≤ 5.0, triggering a systemic acidosis, with clinical manifestations and changesin biochemical patterns, starting the first twelve hours of ruminal acidosis and it takes 48 to 120 hours to reestablish, b) subacute ruminal acidosis (SARA), it has no clinical manifestations, rumen pH decreases in a range of 5.5 to 5.0 and is held for 111 to 180 minutes in 24 hours, this decrease causes an imbalance in the ruminal metabolism, as well as the fluid balance. Ruminal acidosis can be prevented by adding sodium bicarbonate to the ration, or zootechnic additives such as Saccharomyces cereviseae and Megasphaera elsdenii as well as essential oils (cinnamaldehyde and eugenol). It is also important to consider the forage/concentrate ratio, the forage particle size, the NDF content of the ration, as well as the cereal’s rate of degradation in the rumen. The objective of this review was to  address the ruminal acidosis pathophysiology, its effects on animal welfare and control strategies to minimise the detrimental impact on animal production.en-US
dc.descriptionLa acidosis ruminal es un trastorno metabólico de origen digestivo, que se presenta en los rumiantes al ingerir dietas altas en granos de cereales, y que afecta el rendimiento productivo. Según sus manifestaciones clínicas se clasifica en: a) acidosis láctica aguda en la que hay una exposición prolongada a un pH ruminal ≤ 5,0, lo que desencadena una acidosis sistémicacon manifestaciones clínicas, así como cambios en los patrones bioquímicos que se inician en las primeras doce horas de la acidosis ruminal y tardan de 48 a 120 horas en restablecerse, y b) acidosis subaguda ruminal (ASR), donde no hay manifestaciones clínicas, el pH del rumen disminuye en un rango de 5,5 a 5,0 y se mantiene durante 111 a 180 minutos en 24 horas, este descenso provoca un desequilibrio tanto en el metabolismo ruminal como en el balance de líquidos. La acidosis ruminal se puede prevenir por la adición de bicarbonato de sodio, aditivos zootécnicos como la Sccharomyces cerevisiae y Megasphaera elsdenii, y aceites esenciales (cinamaldehído y eugenol). Es importante considerar la relación forraje/concentrado así como el tamaño de partícula del forraje, el contenido de FND de la ración, y la degradación del grano de cereal en el rumen. El objetivo de la presente revisión fue abordar lafisiopatología de la acidosis ruminal, los efectos que esta causa en el bienestar animal y las estrategias para su control, para minimizar su impacto detrimental en la producción animal.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherFacultad de Ciencias Veterinarias - Universidad Austral de Chilees-ES
dc.relationhttp://revistas.uach.cl/index.php/australjvs/article/view/587/600
dc.rightsDerechos de autor 2017 Austral Journal of Veterinary Scienceses-ES
dc.sourceAustral Journal of Veterinary Sciences; Vol. 49 Núm. 3 (2017); 139-148en-US
dc.sourceAustral Journal of Veterinary Sciences; Vol. 49 Núm. 3 (2017); 139-148es-ES
dc.source0719-8132
dc.source0719-8000
dc.titleen-US
dc.titleRuminal acidosis: strategies for its controles-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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