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The effects of Spirulina platensis (Arthrospira platensis) and Saccharomyces cerevisiae on the distribution and cytokine production of CD4+ and CD8+ T-lymphocytes in rabbits

Author
Seyidoglu, Nilay

Galip, Nurten

Budak, Ferah

Uzabaci, Ender

Full text
http://revistas.uach.cl/index.php/australjvs/article/view/593
10.4067/S0719-81322017000300185
Abstract
Natural additives have become one of the most alternative immune enhancer nowadays. In particular, Spirulina platensis (Arthrospira platensis) (SP) and Saccharomyces cerevisiae (SC) have been used for improving the immune system and quality of life. The aim of this study was to regulate the immune effect of S. cerevisiae and S. platensis (A. platensis) combination. Forty maleNew Zealand white rabbits, aged 5-6 weeks, were analysed in 4 groups: Control (basal diet); SC (added 3 g/kg diet), SP (added 5% of the diet); SC and SP (added 3 g/kg SC and 5% SP of the diet). The entire experiment lasted 90 days. Blood samples were obtained by ear venipuncture on the 90th day. The CD4+ and CD8+ T lymphocyte values were determined by flow cytometry and cytokines (IFN-γ and IL-4) were determined by ELISA. According to the results, there were no significant differences in the expression of cytokines, but serum CD4+/CD8+ increased in the animals fed SP and SC+SP supplemented diets (3 g/kg and 5% of the diet, respectively). It was concluded that S. platensis (A. platensis) may be used as an immune enhancer, although further studies are needed to clarify the effects of spirulina supplement on immunity.
 
Los aditivos naturales se han convertido en uno de los mayores potenciadores alternativos de inmunidad actualmente. Spirulina platensis (SP) y Saccharomyces cerevisiae (SC) se han usado para mejorar el sistema inmunológico y la calidad de vida. El objetivo de este estudio fue regular el efecto inmune de la combinación de S. cerevisiae y S. platensis (A. platensis). Se analizaron 40 conejos blancos machos de Nueva Zelanda, de 5 a 6 semanas de edad, en 4 grupos: Control (dieta basal); SC (añadido 3 g / kg de dieta); SP (añadido 5% de la dieta); SC y SP (se añadieron 3 g/kg SC y 5% SP de la dieta), respectivamente. El experimento completo duró 90 días. Muestras de sangre fueron obtenidas mediante punción venosa de oído en el día 90. Los valores de linfocitos T CD4+ y CD8+ se determinaron mediante citometría de flujo y las citoquinas (IFN-γ e IL-4) se determinaron por ELISA. De acuerdo con los resultados, no hubo diferencias significativas en la expresión de citoquinas, pero el suero CD4+/CD8+ aumentó en los animales alimentados con SP y SC + SP dietas suplementadas (3 g/kg y 5% de la dieta, respectivamente). Se concluye que S. platensis (A. platensis) se puede utilizar como un potenciador immune, aunque se necesitan más estudios para aclarar los efectos de la suplementación de espirulina en la inmunidad.
 
Metadata
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