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Marcadores de alergia alimentaria en enfermedad péptica

dc.contributoren-US
dc.contributorProyecto Fondecyt 1030401es-ES
dc.creatorTalesnik G., Eduardo
dc.creatorMajerson G., Daniela
dc.creatorSerrano H., Carolina
dc.creatorEinisman F., Helly
dc.creatorGonzález F., Carmen
dc.creatorPeña V., Alfredo
dc.creatorTorres G., Javiera
dc.creatorDuarte D., Ignacio
dc.creatorHarris, Paul R.
dc.date2009-07-20
dc.identifierhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/2554
dc.descriptionBackground: The double-blind food challenge is the gold standard for diagnosis of food allergy, eventhough it is difficult to standardize and execute. An increase in allergy prevalence worldwide accentuates the importance of evaluating food allergy markers, in order to help the diagnosis. Objective: Elaboration of an operational definition for food hypersensitivity (FH) and evalúate the role of allergy markers, endoscopio and hystological findings, gastric mucosa cytokines and personal/family history of allergy in children. Method: Enrollment of children with suspected peptic disease referred for endoscopy. We obtained antral biopsies for hystological evaluation (eosinophil and mast cell count) and measurement of mucosal cytokines through an ELISA test. Patients were evaluated with Prick test, total serum IgE and clinical questionnaires for allergies. They were divided into two groups; children with and without food hypersensitivity. Results: 97 children were enrolled (mean: 11.7 ± 3, range 3-18). 4% of children had FH. The endoscopio findings did not correlate with the presence of FH. 74.1% of patients without FH had eosinophils in the gastric mucosa compared to groups with FH which had 100%) (p < 0.05). Only IL-2 among the evaluated cytokines was found in a greater concentration in patients without FH. 33%> of patients considered themselves having history of personal allergies versus 11.8% of people without FH (p < 0.05). Conclusions: 12,4% of children with digestive symptoms referred to endoscopy have FH. There are no clinical, endoscopio or hystological differences between patients with or without FH.en-US
dc.descriptionIntroducción: El diagnóstico de alergia a alimentos se fundamenta en la prueba de provocación oral doble ciego, de difícil estandarización y ejecución. El aumento de la prevalencia de alergia hace necesario la evaluación de marcadores de alergia a alimentos para facilitar el diagnóstico. Objetivo: Evaluar en niños, a partir de una definición operacional de hipersensibilidad a alimentos (HA), el rol de algunos marcadores de hipersensibilidad, hallazgos endoscópicos e histológicos, citoquinas de mucosa gástrica, y antecedentes personales y familiares de alergia. Métodos: Se enrolaron niños referidos a endoscopia por sospecha de enfermedad péptica. Se obtuvieron biopsias antrales para evaluación histológica (incluyendo eosinófilos y mastocitos) y citoquinas mediante ELISA. Se les realizó test cutáneo (TC), IgE total sérica y cuestionarios clínicos de alergia. Se dividió en 2 grupos, niños con y sin HA según criterio establecido. Resultados: Se reclutaron 97 niños (promedio: 11,7 ± 3 años, rango 3 a 18). Un 12,4% de los niños presentó HA. Los hallazgos endoscópicos no se relacionaron con la presencia de HA. Un 74,1% de los pacientes sin HA presentó eosinófilos en la mucosa gástrica comparado con un 100% en el grupo con HA (p < 0,05). Sólo IL-2 se encontró en mayor concentración en pacientes sin HA. Un 33,3% de la población con HA consideró tener antecedentes personales de AA versus un 11,8% de los sin HA (p < 0,05). Conclusiones: La HA en niños referidos a endoscopia por síntomas digestivos está presente en un 12,4%, sin elementos clínicos, endoscópicos o histológicos que los diferencien de niños sin HA.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherSociedad Chilena de Pediatríaes-ES
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/2554/2337
dc.rightsCopyright (c) 2009 Revista Chilena de Pediatríaes-ES
dc.sourceRevista Chilena de Pediatría; Vol. 80, Núm. 2 (2009): Marzo - Abril; 121-128en-US
dc.sourceRevista Chilena de Pediatría; Vol. 80, Núm. 2 (2009): Marzo - Abril; 121-128es-ES
dc.source0370-4106
dc.source0370-4106
dc.subjecten-US
dc.subjectAllergy; Hypersensitivity; Food Hypersensitivity; Eosinophils; Allergia and Hypersensitivity; Gastroenterology; Food Allergyen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectAlergia; Hipersensibilidad; Alergia Alimentaria; Eosinófilos; Alergia e Hipersensibilidad; Gastroenterologíaes-ES
dc.titleFood allergy markers in peptic diseaseen-US
dc.titleMarcadores de alergia alimentaria en enfermedad pépticaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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