• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad Austral de Chile
  • Bosque
  • View Item
  •   Home
  • Universidad Austral de Chile
  • Bosque
  • View Item

Vegetative propagation of mature dragon trees through epicormic shoots

Propagación vegetativa de quiri por intermedio de brotes epicórmicos

Author
Stuepp, Carlos A

Zuffellato-Ribas, Katia C

Wendling, Ivar

Koehler, Henrique S

Bona, Cleusa

Full text
http://revistas.uach.cl/index.php/bosque/article/view/231
10.4067/S0717-92002014000300008
Abstract
Epicormic shoots were induced in stumps and detached branches of adult Paulownia fortunei var. mikado plants to evaluate rooting potential. Stem cuttings obtained from shoots of stump were prepared with 12 cm in length and two leaves reduced to 78.5 cm2 (10 cm diameter). Cuttings from shoots of branches were prepared with 8-10 cm in length, and two leaves reduced to 50 % of the original size. Anatomical analysis was performed to evaluate possible barriers to rhizogenesis. After disinfestation, indolebutyric acid (IBA) was applied (0, 500, 1,000, 1,500 and 2,000 mg L-1). Installation was made in plastic pots with a volume of 170 cm3 and 53 cm3, respectively for each type of cuttings, with fine vermiculite and carbonized rice hulls (1:1 v/v) as substrate. After 60 days in a greenhouse, cuttings from epicormic shoots of branches presented rooting (58.12 %) and the average length of the three longest roots/ cutting (4.76 cm) was higher than in cuttings from stumps. The highest number of roots/cutting (7.66) and percentage of cuttings with callus (27.50) was observed in cuttings from stumps. There were no anatomical barriers observed harming the roots formation in the two types of cuttings. The use of indolebutyric acid is not required to induce rooting.
 
Brotes epicórmicos fueron inducidos en cepas y ramas desprendidas de árboles maduros de Paulownia fortunei var. mikado (quiri) para evaluar el potencial de enraizamiento. Estacas provenientes de brotes de las cepas se prepararon con 12 cm de longitud y dos hojas reducidas a 78,5 cm2 (10 cm de diámetro), estacas de brotes de ramas desprendidas se prepararon con 8-10 cm de longitud y dos hojas reducidas a 50 % del tamaño original. Se realizó un análisis anatómico para evaluar las posibles barreras para el enraizamiento. Después de la desinfección se aplicó ácido indolbutírico (IBA) (0, 500, 1.000, 1.500 y 2.000 mg L-1). La instalación se hizo en tubos de 170 cm3 y 53 cm3, respectivamente, para cada tipo de estaca, con vermiculita fina y cáscara de arroz carbonizado (1:1, v/v) como sustrato. Después de 60 días en el invernadero, estacas de brotes epicórmicos de ramas mostraron enraizamiento (58,12 %) y longitud media de las tres raíces más largas por estaca (4,76 cm) mayor que en estacas provenientes de cepas. Se observó un mayor número de raíces por estaca (7,66) y porcentaje de estacas con callo (27,50) en las estacas de brotes epicórmicos provenientes de cepas. No se observaron barreras anatómicas perjudiciales para la respuesta rizogénica en los dos tipos de estacas. No se requiere el uso de ácido indolbutírico para inducir el enraizamiento.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB