PVA POLYMER AS A TOOL TO PREVENT FROST DAMAGE ON CHERRY Prunus avium L. FLOWER BUDS
POLÍMERO DE PVA COMO HERRAMIENTA PARA PREVENIR EL DAÑO POR HELADAS EN YEMAS FLORALES DEL CEREZO Prunus avium L.
Abstract
Frost damage on fruit trees occurs when temperature below 0°C induces ice crystallization in plant tissue. Polyvinyl alcohol (PVA) based polymer has been used to inhibit ice crystallization under laboratory conditions. The objective of this study was to evaluate the effectiveness of a PVA-based polymer to prevent frost damage on cherry Prunus avium L. flower buds. The following treatments were evaluated: i) F1: PVA at a dose of 10 cm3 L-1; ii) F2: (PVA + polysorbate agent) at a dose of 15 cm3 L-1; iii) F3-15: (PVA + polysorbate + polyvinylpyrrolidone agent) at a dose of 15 cm3 L-1; iv) F3-30: (PVA + polysorbate agent + polyvinylpyrrolidone) at a dose of 30 cm3 L-1. A control treatment consisting of a commercial anti-freeze agent (AAC) at a dose of 10 cm3 L-1 and distilled water was also included. The trials were conducted under field conditions (localities, cultivars and cyanamide application) and laboratory (micro-chamber). In the field trials, the effect of the polymer was quantified according to the following fruit quality parameters: size (mm), firmness (g mm-1), soluble solids (°Brix) and color (CITFL scale). For the different trials, the F3 polymer formulation were the most effective in reducing frost damage on cherry flower buds, whose effectiveness varied from 40% to 100%, with no negative effects on fruit quality. These results demonstrate that the use of PVA polymer is a promising tool for frost damage control in cherry orchards. El daño por helada en frutales se produce cuando la temperatura inferior a 0°C induce cristalización del hielo en el tejido vegetal. El polímero en base a polivinil alcohol (PVA) ha sido usado para inhibir la cristalización del hielo en condiciones de laboratorio. El objetivo de este trabajo fue evaluar la efectividad de un polímero en base a PVA para prevenir el daño por heladas en yemas florales del cerezo Prunus avium L. Se evaluaron los siguientes tratamientos: i) F1: PVA en dosis de 10 cm3 L-1; ii) F2: (PVA + agente polisorbato) en dosis de 15 cm3 L-1; iii) F3-15: (PVA + agente polisorbato + polivinilpirrolidona) en dosis de 15 cm3 L-1; iv) F3-30: (PVA + agente polisorbato + polivinilpirrolidona) en dosis de 30 cm3 L-1. Como testigo se incluyó un agente anti-helada comercial(AAC) en dosis de 10 cm3 L-1 y agua destilada. Los ensayos se condujeron bajo condiciones de campo (localidades, cultivares y aplicación de cianamida) y de laboratorio (micro-cámara). En los ensayos de campo se cuantificó el efecto del polímero en los siguientes parámetros de calidad de fruta: tamaño (mm), firmeza (g mm-1), sólidos solubles (°Brix) y color (escala CITFL). En los diferentes ensayos la formulación de polímero F3 fue la más efectiva en reducción de daño por heladas en yemas florales, cuya efectividad varió desde 40 a un 100%, sin causar efectos negativos en la calidad de la fruta. Estos resultados indican que el uso de polímero PVA es una herramienta promisoria para el control de daño por heladas en huertos de cereza.