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Fatty acid methyl esters extracted from the cuticular surface of Artemia franciscana (Kellogs, 1906) (Crustacea: Anostraca) increase the swim speed of conspecific males

Ésteres metílicos de ácidos grasos extraídos de la superficie cuticular de Artemia franciscana (Kellogs, 1906) (Crustacea: Anostraca) incrementan la velocidad de nado de machos conespecificos

Author
Quiroz, Andrés

Tapia, Carola

Parra, Leonardo

Mutis, Ana

Gajardo, Gonzalo

Full text
https://revistas.udec.cl/index.php/gayana/article/view/304
Abstract
Previous researches have established that the swim speed of some microcrustaceans is influenced by chemical compounds emitted by conspecifics. We examined the hypothesis that cuticular compounds present on the body surface of A. franciscana, the most widespread member of Artemia genus, play a role in the swim speed of conspecific males. The movements (swim) of one male confronted to a sponge soaked with female or male cuticular extract, were recorded during 30 minutes and the swim speed was determined using a behavioral tracking software (Ethovision 3.1, Noldus Technologies). As a control, the movements of one male confronted to a sponge soaked with salty water or with a mixture of the solvents used in the extraction (chloroform-methanol), was recorded. The results showed that cuticular compounds from either female or male increase 1.5 (ca.) times the swim speed of males in comparison with the controls treatments salty water and the solvents. There was no a significant difference between the controls (salty water and chloroform-methanol). Chemical characterization was developed by sterification of the cuticular extracts and analyses by GC-FID and GC-MS. Four saturated fatty acid (myristic acid, palmitic acid, estearic acid, arachidic acid) and five insaturated fatty acids (oleic acid, linoleic acid, linoleic acid 3n3, cis-11-eicosanoic acid, euric acid) were identified. Myristic acid was found in female cuticular extract, but not in male cuticular extract. Results suggest that chemical compounds present in the cuticular surface of A. franciscana females could have an important role in the intra-specific recognition in this specie.
 
Investigaciones anteriores han establecido que la velocidad de nado de algunos microcrustáceos se encuentra influenciada por compuestos químicos emitidos por conespecíficos. Nosotros examinamos la hipótesis de que los compuestos cuticulares presentes sobre la superficie corporal de A. franciscana, el miembro con mayor distribución mundial del genero Artemia, juega un rol en la velocidad de nado de machos conespecíficos. Los movimientos nado de un macho confrontado a una esponja empapada con extracto cuticular de una hembra o de un macho, fueron grabados durante 30 minutos y la velocidad de nado fue determinada usando un software de rastreo conductual (Ethovision 3.1, Noldus Technologies). Como control, fueron grabados los movimientos de un macho confrontado a una esponja empapada con agua de mar artificial o con una mezcla de los solventes usados en la extracción (cloroformo-metanol). Los resultados mostraron que los compuestos cuticulares tanto de hembras como de machos incrementan 1,5 veces (aproximadamente) la velocidad de nado de los machos, en comparación con los experimentos control donde se uso agua de mar artificial y los solventes de la extracción. No hubo diferencias significativas entre los controles (agua de mar artificial y cloroformo-metanol). La caracterización química fue desarrollada mediante esterificación de los extractos cuticulares y analizados por CG-DIL y CG-EM. Cuatro ácidos grasos saturados (ácido mirístico, ácido palmítico, ácido esteárico, ácido araquídico) y cinco ácidos grasos insaturados (ácido oleico, ácido linoleico, ácido linoleico 3n3, ácido cis-11-eicosanoico, ácido eurico) fueron identificados. El ácido mirístico fue encontrado en los extractos cuticulares de hembras pero no en los extractos cuticulares de machos. Los resultados sugieren que los compuestos químicos presentes en la superficie cuticular de las hembras de A. franciscana podrían tener un importante rol en el reconocimiento intraespecífico de la especie.
 
Metadata
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