Agricultral reform in Tequila (Jalisco, Mexico) 1915-1980
Reforma agraria en Tequila (Jalisco, México), 1915-1980
Abstract
Three are the main objectives of this research: recapture the historiography on the agricultural reform of Jalisco, the discussion of the use of the concept peasant in this process, and recount how and when this reform took place in the town of Tequila, based in original documentation for the period between1915 and 1980, all of which is deposited in the Archive of Agrarian Matters of the State of Jalisco and is very little known or scarcely studied. The main hypothesis here is that this reform is part of the same process that affected other areas of the State of Jalisco. However, in the particular case of Tequila, theland to be divided was –and still is- dedicated to the production of agave tequilana weber, which is the raw material to produce the liquor known as tequila, industrialized since the Porfirian era. This argument served the land owners to reject the division of the land because this industry was very prosperous andotherwise the region would have been seriously affected, something that reality demonstrated that they were right. But this is not the only explanation for the deterioration and decay of this industry at that time and the decades that followed, something I shall try to prove in this work. To illustrate the effects of the agricultural reform in Tequila, a map will be presented, in the final part of the study, with the division of the communal land (ejido) during the 30s of last century. Los objetivos centrales del trabajo son tres: retomar la historiografía jalisciense sobre la reforma agraria en el Estado; la discusión del uso del concepto campesino en este proceso, y narrar cómo y cuándo se realizó la de la ciudad de Tequila, a partir de documentación original, entre 1915 y 1980, poco o nada estudiada y depositada en el Archivo de Asuntos Agrarios del estado de Jalisco. La hipótesis central se afirma en que forma parte de un mismo proceso llevado a cabo en distintos espacios de Jalisco, en esa etapa, sin embargo, tiene la particularidad que las tierras a repartir eran –son- productoras del agave tequilana weber materia prima para la elaboración del tequila, bebida alcohólica industrializada desde la era porfiriana. Argumento que sirvió a los productores para desestimar el reparto porque esta industria era próspera y la consecuencia sería la afectación a la región. Los hechos les dieron la razón, no obstante, no es ni con mucho la única explicación para el deterioro y decrecimiento de la producción de tequila en esa década y en las que siguen, situación que trataré de demostrar en el desarrollo del trabajo. Para ilustrar el resultado de la aplicación de la reforma agraria en Tequila proporciono al final un mapa con la división ejidal en la década de los años treinta del siglo pasado.