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Forage potential of black oat Iapar 61 alone or in association with birdsfoot trefoil

Author
Ducati, Camila

Neres, Marcela A.

Castagnara, Deise D.

Oliveira, Paulo S. R.

Weirich, Daiane

da Silva, Gustavo M.

Sunahara, Samantha M. M.

Full text
https://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1606
Abstract
The objective of this study was to evaluate the structural characteristics, dry matter production, residual mass, chemical composition and in vitro dry matter digestibility of Iapar 61 black oat (Avena strigosa cv Iapar 61) pasture, both in isolation and in association with birdsfoot trefoil (Lotus corniculatus L., cv. St. Gabriel), under different forms of management in three growth cycles. A randomized block design was used with split plots in time with four treatments: conventional tillage oats, oat tillage, oats associated with birdsfoot trefoil and single birdsfoot trefoil, with three periods of evaluation and four replications. The apical meristem of oats increased from the first to the second cycle. The dry matter production of single birdsfoot trefoil was 579.65 kg on average, and the oats tillage production was 2597.78 kg. Oats exhibited high nutritional value before the first grazing in all treatments; however, at the end of its cycle, the association with birdsfoot significantly increased the crude protein content of the forage. The in vitro dry matter digestibility was similar between crops and decreased in the third cycle. Birdsfoot increased the nutritional value of oats at the end of the oat life cycle. El objetivo de este estudio fue evaluar las características estructurales, la producción de materia seca, masa residual, composición química y digestibilidad de la materia seca in vitro de la avena negra (Avena strigosa ) Iapar 61, sola y en asociación con la lotera (Lotus corniculatus L., cv. San Gabriel), bajo diferentes formas de manejo, en tres ciclos de crecimiento. El diseño experimental fue de bloques al azar con parcelas divididas en el tiempo, con tres tratamientos: avena con siembra convencional, avena con siembra directa, avena asociado con la lotera con tres periodos de evaluación y cuatro repeticiones. El meristema apical de la avena fue incrementándose desde la primera hasta el segundo ciclo. La producción de materia seca de la lotera sola fue baja en todos los períodos con una media de 579,65 g kg-1, mientras que la producción de avena sola con siembra convencional fue de 2.597 kg ha-1. La avena reveló un alto valor nutricional antes del primer pastoreo en todos los tratamientos; sin embargo, al final de su ciclo, la asociación con lotera contribuyó a elevar el contenido de proteína cruda del forraje, debido a que ésta es la etapa final de su ciclo. La digestibilidad de la materia seca in vitro fue similar entre los cultivos evaluados con una disminución en el tercer ciclo. La asociación promovió mejora el valor nutricional de la avena asociados con lotera al final del ciclo de la avena.
 
 
 
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