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dc.contributoren-US
dc.contributores-ES
dc.creatorElmes, Claudia
dc.creatorBustamante, Ociel
dc.creatorGonzález, Fernando
dc.creatorLarraín, Rafael
dc.creatorGandarillas, Mónica
dc.date2014-09-01
dc.date.accessioned2020-10-29T14:43:06Z
dc.date.available2020-10-29T14:43:06Z
dc.identifierhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1378
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/156307
dc.descriptionThe aim of the study was to evaluate the effects of adding ractopamine (RAC) and amino acids (AA) to the diet on growth performance, carcass characteristics, commercial cuts yield, meat quality and residues in liver and muscle. Ninety-two crossbred castrated pigs (97.96 + 2.32 kg) were randomly assigned to one of two dietary treatments: a Control diet with 0 mg kg-1 of RAC and a RAC+AA diet with 10 mg RAC kg-1, for the last 27 days. Pigs of RAC+AA group had greater average daily gain (ADG), gain to feed ratio (G:F) and final bodyweight (P≤0.05) and tended to have lower average daily feed intake (ADFI) (p=0.084) than Control pigs. Carcasses from RAC+AA animals were heavier than controls (P≤0.05). Dressing percentage and backfat depth were not affected (P>0.05) by diet. Weights of head and skin were not different between treatments, but RAC+AA pigs had greater weights of boneless center loin, ribs, boneless ham and shoulders, tenderloin, neck, rear shank and trimmings (P≤0.05). The addition of RAC+AA did not affect crude protein and water content of loins but tended to reduce ether extract (p=0.08). Drip loss, pH, and cooking loss in pork were not different. Shear force tended (p=0.092) to be higher in RAC+AA. No differences in L* and b* color coordinates were found but a* values were lower in RAC+AA. Hue angle and chroma did not differ. Confidence limits at 90% were determined for residues in muscle and liver, obtaining values from -2.7 to 3.4 μg kg-1 and -6.7 to 10.6 μg kg-1, respectively, both below the limits established by Codex Alimentarius. Dietary inclusion of RAC+AA at 10 mg RAC kg-1 in the diet of finishing pigs improved growth performance and produced heavier carcasses and commercial cuts, had minimal effects in pork characteristics and produced pork and liver with RAC residues below limits from Codex Alimentarius.El objetivo de este estudio fue medir el efecto de la adición de ractopamina (RAC) y aminoácidos (AA) en la dieta sobre el crecimiento, características de la canal, rendimiento de cortes comerciales, características de la carne y residuos en hígado y músculo. Noventa y dos cerdos castrados (97,96 + 2,32 kg) fueron asignados aleatoriamente a dos dietas: un Control con 0 mg kg-1 de RAC y a una dieta RAC+AA con 10 mg RAC kg-1, durante los últimos 27 días de engorda. Los cerdos RAC+AA tuvieron mayor ganancia diaria de peso (GDP), eficiencia de conversión alimenticia (ECA) y peso final (P≤0,05) y tendieron a comer menos (P=0,084). Las canales del grupo RAC+AA fueron más pesadas (P≤0,05), pero son diferencias en rendimiento y espesor de grasa dorsal. El peso de cabeza y plancha no fue diferente, pero el grupo RAC+AA tuvo pesos mayores en el lomo de centro, lomo vetado, costillar, pulpa paleta, pulpa pierna, pernil y sobras (P≤0,05). La adición de RAC+AA no afectó la proteína cruda y materia seca del lomo, pero redujo el extracto etéreo (P=0,08). No hubo diferencia en la pérdida por goteo, y por cocción, ni en pH, pero la fuerza de corte tendió  (P=0,092) a ser mayor en RAC+AA. No hubo diferencias en L* y b* pero sí en a*, siendo más bajo en RAC+AA. El ángulo Hue y Chroma no difirieron. El intervalo de confianza al 90% determinó que los residuos en músculo e hígado fueron de -2,7 a 3,4 mg kg-1 y -6,7 a 10,6 mg kg-1, respectivamente. La inclusión de RAC+AA en la dieta de cerdos de engorda, produjo canales y cortes comerciales más pesados, con efectos mínimos en características de la carne y con residuos de RAC bajo el límite del Codex Alimentarius.en-US
dc.descriptiones-ES
dc.format
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1378/1093
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 41, No 3 (2014); 297-308en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 41, No 3 (2014); 297-308es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjectanimal productionen-US
dc.subjectCarcass measurements, finishing pigs, meat cuts, meat quality, ractopamine, residues, calidad de carne, cerdos de engorda, cortes comerciales, ractopamina, residuosen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectes-ES
dc.titleEffects of ractopamine plus amino acids on growth performance, carcass characteristics, meat quality, and ractopamine residues of finishing pigsen-US
dc.titlees-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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