• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item

Meat quality of heifers finished on pasture with tropical grass and supplemented with glycerin

Calidad de la carne de vaquillas terminadas en sistema de pastoreo tropical y suplementadas con glicerina

Author
Rodrigues Silva, Roberio

Araújo Macedo Facuri, Livia Maria

Pinto de Carvalho, Gleidson Giordano

Ferreira da Silva, Fabiano

Simionato, Julliana Izabelle

Batista Sampaio, Claudia

Santana Bezerra, Lais

Martin do Prado, Rodolpho

Nunes do Prado, Ivanor

Gomes da Silva, Ana Paula

Garcia Melo Lopes de Araujo, Maria Leonor

Aparecida de Carvalho, Bruna Mara

Full text
https://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1861
10.7764/rcia.v44i3.1861
Abstract
Glycerin is an organic compound with an alcoholic function and can be esterified into fatty acids to form triglycerides. Due to the increasing availability of glycerin, studies that determine the best level of its inclusion in diets for ruminants are needed. This study evaluated the effects of glycerin supplementation on the proximate composition and fatty acid profile of the longissimus lumborum of heifers fed on Brachiaria brizantha pasture. Thirty-six heifers were distributed in a totally randomized design with four treatments (G0.0 = without glycerin, G4.6 = 4.6% glycerin, G9.3 = 9.3% glycerin and G14.3 = 14.3% glycerin). The addition of glycerin decreased the tetradecanoic and octadecanoic fatty acids but increased the pentadecanoic, heptadecanoic, heptadecenoic, eicosanoic, eicosatetraenoic and docosatetraenoic fatty acids. The saturated (SFA), monounsaturated (MUFA) and omega-3 (n-3) fatty acid concentrations were similar across the diets. However, the polyunsaturated (PUFA) concentrations and the PUFA:MUFA and n-6:n-3 ratios increased with the inclusion of glycerin in the diet. Glycerin levels up to 14.3% (corresponding to a substitution of 50.5% of corn for this byproduct as an energy source) did not alter the proximate composition of the meat but improved the fatty acid profile of the longissimus lumborum muscle and, consequently, increased the meat quality, potentially providing benefits for human health.
 
La glicerina es un compuesto orgánico con una función alcohólica que puede esterificarse en ácidos grasos para formar triglicéridos. Debido a su disponibilidad cada vez mayor, se necesitan estudios que indiquen el mejor nivel de inclusión en las dietas para los rumiantes. Este estudio evaluó los efectos de la glicerina sobre la composición próxima y el perfil de ácidos grasos de Longissimus lumborum de novillas suplementadas con pasto de Brachiaria brizantha. Se distribuyeron 36 vaquillas en un diseño totalmente aleatorizado con cuatro tratamientos (G0.0 = sin glicerina, G4.6 = 4,6% de glicerina, G9.3 = 9.3% de glicerina y G14.3 = 14.3% de glicerina). La adición de glicerina disminuyó los ácidos grasos tetradecanoico y octadecanoico, pero aumentó los ácidos grasos pentadecanoico, heptadecanoico, heptadecenoico, eicosanoico, eicosatetraenoico y docosatetraenoico. Las concentraciones de ácidos grasos saturados (SFA), monoinsaturados (MUFA) y omega-3 (n-3) fueron similares en todas las dietas. Sin embargo, las concentraciones de poliinsaturados (PUFA) y los niveles de PUFA: MUFA y n-6: n-3 aumentaron con la inclusión de glicerina en las dietas. Los niveles de glicerina hasta 14.3% (que corresponden a una sustitución del 50.5% de maíz por este subproducto como fuente de energía) no alteraron la composición proximal de la carne pero mejoraron el perfil de ácidos grasos del músculo Longissimus lumborum y, en consecuencia, aumentaron la carne calidad, potencialmente proporcionando beneficios para la salud humana.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB