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Efecto de las condiciones climáticas sobre el contenido de fenoles totales y la actividad antioxidante de Jatropha dioica Cerv. var. dioica

dc.contributorFOMIX CONACyTen-US
dc.contributorCONACyT.en-US
dc.contributores-ES
dc.creatorGutiérrez-Tlahque, Jorge
dc.creatorAguirre-Mancilla, César Leobardo
dc.creatorRaya-Pérez, Juan Carlos
dc.creatorRamírez-Pimentel, Juan Gabriel
dc.creatorJiménez-Alvarado, Rubén
dc.creatorHernández-Fuentes, Alma Delia
dc.date2018-04-18
dc.date.accessioned2020-10-29T14:43:22Z
dc.date.available2020-10-29T14:43:22Z
dc.identifierhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1832
dc.identifier10.7764/rcia.v45i1.1832
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/156434
dc.descriptionThe aim of this work was to determine the antioxidant activity, total phenolic content (TPC) and total flavonoid content (TFC) in the rhizomes and stems of Jatropha dioica and their relation to collection season, collection location, extraction solvent and their interactions to understand the effect of climate conditions on the synthesis of the antioxidant compounds in J. dioica. Plants were collected during different seasons at two locations in Mexico. A 3-factorial experimental design was used for the stems and rhizomes, using the extraction solvent, collection location and season as sources of variation. A Tukey’s test with a P≤0.05 significance level was used to perform the comparison of the means. Significant differences were found when comparing the three sources of variation separately for TPC and antioxidant activity in the stems and rhizomes. In terms of the interactions for the stems, there was a significant difference between the Morelos × 70% ethanol × dry interaction and Tetepango × water × rain interaction for the TPC and the antioxidant activity; however, no significant difference was found for the TFC. In terms of the rhizomes, a significant difference was found among the 4 variables analyzed. These results indicate that collection location, collection season and extraction solvent affect the TPC and antioxidant activity. In addition, the rhizomes presented higher antioxidant activity and TPC than that of the stems.en-US
dc.descriptionEl objetivo de este trabajo fue determinar la actividad antioxidante, el contenido de fenoles totales (TPC) y el contenido de flavonoides totales (TFC) en rizomas y tallos de Jatropha dioica, y su relación con la época de recolección, la localidad de la recolección, el solvente de extracción y sus interacciones, con el fin conocer el efecto de las condiciones climáticas sobre la síntesis de compuestos antioxidantes en J. dioica. Las plantas fueron recolectadas durante diferentes épocas en dos lugares de México. Se utilizó un diseño experimental 3 factorial en tallos y rizomas, usando como fuentes de variación el solvente de extracción, el lugar de recolección y la época de recolección. Se utilizó una prueba de Tukey con un P≤0.05 para realizar las comparaciones de medias. Se encontraron diferencias significativas cuando se compararon por separado las tres fuentes de variación para TPC y para la actividad antioxidante en tallos y rizomas. Respecto a las interacciones de los tallos, hubo una diferencia significativa entre la interacción Morelos × 70% de etanol × seco y la interacción Tetepango × agua × lluvia para TPC y para la actividad antioxidante; sin embargo, no se encontraron diferencias significativas para TFC. Respecto a los rizomas, se encontró una diferencia significativa entre las 4 variables analizadas. Esto indica que hay un efecto de la localidad de recolección, la época de recolección y el solvente de extracción sobre el TPC, y en la actividad antioxidante. Además, los rizomas presentaron una mayor actividad antioxidante y TPC que los tallos.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1832/1278
dc.rightsCopyright (c) 2018 Ciencia e Investigación Agrariaen-US
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 45, No 1 (2018); 70-81en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 45, No 1 (2018); 70-81es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjectPlant sciences;plant physiology; bioactive compounds; phytochemistryen-US
dc.subjectAntioxidants; drought stress; flavonoids; rhizomes; Sangre de drago; stemsen-US
dc.subjectfitoquímicaes-ES
dc.subjectAntioxidantes; estrés hídrico; flavonoides; rizomas; Sangre de drago; talloses-ES
dc.titleEffect of climate conditions on total phenolic content and antioxidant activity of Jatropha dioica Cerv. var. dioicaen-US
dc.titleEfecto de las condiciones climáticas sobre el contenido de fenoles totales y la actividad antioxidante de Jatropha dioica Cerv. var. dioicaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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