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dc.contributoren-US
dc.creatorGonzález, Olga
dc.creatorPérez Camargo, Gladys
dc.creatorMembiela, Macarena
dc.creatorFrezza, Diana
dc.creatorBartoloni, Norberto
dc.creatorVieites, Carlos
dc.date2008-09-01
dc.date.accessioned2020-10-29T14:43:30Z
dc.date.available2020-10-29T14:43:30Z
dc.identifierhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/246
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/156498
dc.descriptionHeliciculture is performed worldwide and has been promoted in Argentina; however, its development  and  expansion  has  been  limited  by  several  factors  that make  it  impossible  to reach  the production volumes necessary  for a commercial scale. Among other  factors,  it has been  impossible  to obtain a high amount of finished product according  to  the  initial density determined  in  the  fattening  stage;  additionally,  difficulty  in maintaining  an  adequate  forage supply has limited snail production. In this study, the influence of snail density using balanced food supply on the final production was studied in an open sky system. Density had no significant effect on the mean final live weight. For snails cultured at densities higher than 200 snail·m-2, the average diameter was lower than for snails cultured at 50 snail·m-2 (low density); however, the difference between the moderate snail density (100 snail·m-2) and the low density was not significant. The highest productivity per unit of surface was about 510 g·m2  (n = 200), which is similar to the amount that heliciculture producers want to achieve and slightly lower than what has been reported previously.  La helicicultura es una actividad practicada en diversas regiones del mundo  que ha sido promocionada en Argentina en los últimos años. Sin embargo, su expansión se ha limitado por diversos factores que han impedido lograr una producción adecuada a escala comercial. Entre estos factores se destacan la imposibilidad de obtener una cantidad adecuada de  producto terminado  y la dificultad de mantener una oferta forrajera acorde con las necesidades. En el presente trabajo se estudió la infl  uencia de la densidad de cría (50, 100 y 200 caracoles·m-2) y la suplementación con alimento balanceado en la producción  fi  nal de caracoles (Helix aspersa), para un sistema abierto y por unidad de superfi  cie productiva. El peso vivo promedio fi  nal no mostró diferencias significativas  para distintas densidades de cría. En la densidad mayor, 200 caracoles·m-1, el diámetro individual fue significativamente  menor respecto a 50 caracoles·m-2 (densidad menor). No se encontraron diferencias significativas entre la densidad media  (100 caracoles·m-2) y la menor. La máxima productividad por unidad de superfi  cie fue de 510 g·m-2  (un grupo original de n = 200), cantidad similar a la que pretenden lograr algunos productores helicícolas argentinos y sensiblemente inferior a la extensamente publicitada (1000 g·m-2).en-US
dc.format
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/246/190
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 35, No 3 (2008); 205-212en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 35, No 3 (2008); 205-212es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjecten-US
dc.subjectEscargot, edible snail, Helix aspersa, heliciculture, snails, snail density, snail farming, snail farming, Alimentación, caracoles, densidad, helicicultura, producción en cautiverio.en-US
dc.titleEffect of population density on snail productivity (Helix aspersa) in an open sky system fed with Swiss chard and a balanced food supplement.en-US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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