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Effects of autoclaving on the apparent digestibility coefficient of dehulled pea seed meal (Pisum sativum) in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss).

Author
Hernández, Adrián

Bórquez, Aliro

Alcaíno, Leonardo

Morales, Jorge

Dantagnan, Patricio

Saez, Patricio

Full text
https://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/147
Abstract
The effect of autoclaving on the nutrients’ apparent digestibility coefficient (ADC), digestible protein and energy of pea seed meal (P. sativum) fed to Rainbow trout (O. mykiss) was examined. Two samples of the pea meal were autoclaved at 121ºC and 1.1 atm for 5 min (5’APM) or 15 min (15’APM), respectively. A third sample, used as control, was not treated (RPM). One reference diet (Basal diet) and 3 experimental diets were elaborated and labelled based on autoclaving time applied to the ingredient (RPM, 5’APM and 15’APM). The four diets were assigned using a completely randomised design, with each treatment having three replicates. 12 tanks were stocked each with 15 trouts with an average weight of 235 ± 10.4 g. Faeces were collected over a 7-day period using a settlement column and pooled within the tank. ADCs were determined using chromium oxide (Cr2O3) as an inert digestibility indicator. No significant differences (P>0.05) regarding protein ADC were found among all treatments. On the other hand, dry matter, energy and nitrogen free extract (NFE) ADC showed significant differences (p<0.05) among all the different treatments. Results showed that 5’APM improved dry matter, protein, and energy ADC of the dehulled pea seed meal in diets for rainbow trout.  Se evalúo el efecto del tratamiento de autoclave de la harina de arveja (P. sativum) sobre los Coeficientes de Digestibilidad Aparente (CDA) de nutrientes, para trucha arco iris (O. mykiss). Dos muestras de harina de arveja fueron autoclavadas a 121 ºC y 1,1 atm por 5 min (5’ APM) y 15 min (15’ APM) respectivamente; una tercera muestra, usada como control, no fue tratada (RPM). Las dietas fueron elaboradas y etiquetadas de acuerdo al tratamiento aplicado al ingrediente. Los tratamientos fueron aplicados en un diseño completamente aleatorio, y cada tratamiento se aplicó en triplicado. 15 peces con un peso promedio de 235 ± 10,4 g fueron transferidos a tanques cilindro-cónicos (500 L) con flujo de agua dulce. Las heces fueron colectadas usando una columna de decantación en cada tanque por un periodo de 7 días. Los CDAs fueron determinados usando oxido de cromo (Cr2O3) como indicador inerte de digestibilidad. No hubo diferencias significativas (P>0,05) con respecto a los CDAs de proteína entre los tratamientos. Por otra parte, los CDAs de materia seca, energía y extracto no nitrogenado (ENN) fueron estadísticamente diferentes (P<0,05). Los resultados demostraron que el tratamiento 5’APM incrementó el CDA de materia seca, además de energía y proteína digestible de la harina descascarada de arveja.
Metadata
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Discipline
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