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Fronteras enológicas en el Cono Sur de América: Cabernet-Sauvignon en Chile y Malbec en Argentina

dc.contributorCONICyten-US
dc.contributores-ES
dc.creatorLacoste, Pablo
dc.creatorPszczolkowski, Philippo
dc.date2019-12-17
dc.date.accessioned2020-10-29T14:43:32Z
dc.date.available2020-10-29T14:43:32Z
dc.identifierhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1956
dc.identifier10.7764/rcia.v46i3.1956
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/156520
dc.descriptionThe article examines the causes of the enological frontier of the Southern Cone of America, located in the Andes Mountains, with the predominance of the Malbec variety to the east of the Andes (Argentina) and of Cabernet-Sauvignon to the west (Chile). It was discovered that this wine boundary was established in the 19th century, when Cabernet-Sauvignon exceeded Malbec with a ratio of nine to one in Chile, while in Argentina, Malbec represented 75% of the national viticulture. The cause of this divergence is found in the different vinicultural subjects who led the process of expanding and consolidating the French paradigm in each country. In Chile, this role fitted the national bourgeoisie, who were used the capital accumulated in mining, finance and other activities to further the viticulture in their country. The bourgeoisie could abide by a technical mandate that preached the enological superiority of Cabernet-Sauvignon. In contrast, in Argentina, the architects of the expansion were the poor peasants who became small winegrowers. The shortage of capital led them to find a more productive variety, and their conviction led them to persist in the cultivation of Malbec. The rebellion of small winegrowers against the mandate of technocrats laid the foundation for the emergence of Malbec as an emblematic grapevine of Argentina. en-US
dc.descriptionEl artículo examina las causas de la frontera enológica del Cono Sur de América, situada en la cordillera de los Andes, con el predominio de Malbec al este (Argentina) y Cabernet-Sauvignon al oeste (Chile). Se descubre que esta frontera enológica se estableció en el siglo XIX, cuando en Chile la Cabernet-Sauvignon superaba al Malbec en proporción de nueve a uno, mientras que, en Argentina la Malbec representaba el 75% de la viticultura nacional. La causa de esta divergencia se encuentra en el distinto sujeto viticultor que protagonizó el proceso de expansión y consolidación del paradigma francés en cada país. En Chile, este papel cupo a la burguesía nacional que orientó hacia la viticultura los capitales acumulados en minería, finanzas y otras actividades; por este motivo pudo acatar el mandato técnico que predicaba la superioridad enológica de la Cabernet-Sauvignon. En cambio, en Argentina, el artífice de la expansión fue el campesino pobre, devenido en pequeño viticultor. La escasez de capital lo impulsó a buscar una variedad más productiva y su convicción personal lo llevó a persistir en el cultivo de la Malbec. La rebelión de los pequeños viticultores contra el mandato de los tecnócratas sentó las bases del surgimiento de la Malbec como cepa emblemática de Argentina.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1956/1337
dc.rightsCopyright (c) 2019 Ciencia e Investigación Agrariaen-US
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 3 (2019); 220-233en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 3 (2019); 220-233es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjectViticulture and Enologyen-US
dc.subjectCabernet-Sauvignon, emblematic grape variety, french paradigm, Malbec, new world viticultureen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectCabernet-Sauvignon, cepaje emblemático, Malbec, paradigma francés, viticultura del nuevo mundoes-ES
dc.titleEnological Frontier of the Southern Cone of America: Cabernet-Sauvignon in Chile and Malbec in Argentinaen-US
dc.titleFronteras enológicas en el Cono Sur de América: Cabernet-Sauvignon en Chile y Malbec en Argentinaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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