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dc.contributoren-US
dc.creatorBarreyro, R.
dc.creatorRinguelet, J.
dc.creatorAgricola, S.
dc.date2005-01-01
dc.date.accessioned2020-10-29T14:43:34Z
dc.date.available2020-10-29T14:43:34Z
dc.identifierhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/305
dc.identifier10.7764/rcia.v32i1.305
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/156538
dc.descriptionhe objective of this study was to evaluate the effect of nitrogen fertilization in cultivated oregano (Origanum x applii). This work was conducted in the Pampa Húmeda, La Plata, Argentine, during 1999 and 2000. An oregano crops planted in May 1999 was treated with 0, 40, 80 and 120 kg·ha-1 of nitrogen,applied as urea on two opportunities (September, 1999 and 2000). Yields, obtained in two cuttings (December and March) each year and height, diameter and the essence content of the plants were determined. Yields significantly (p< 0.05) increased on fertilized plants. Treatment with 80 kg·ha-1 of nitrogen yielded 302 and 644 kg·ha-1 more than unfertilized controls for the first and second year of the study, respectively. Differences in height and diameter between fertilized and unfertilized plants were statistically significant but, nitrogen fertilization had no significant effect on quality and the essence content of oregan remained unchanged. Based on these results, nitrogen fertilization appeared as a useful strategy to increase oregan yields but not necessary to improved the quality of the final product. El objetivo de este trabajo fue evaluar la respuesta del cultivo de orégano (Origanum x applii) a la fertilización nitrogenada. La experiencia se desarrolló en La Plata, Argentina, durante 1999 y 2000. Los tratamientos consistieron en la aplicación de 0, 40, 80 y 120 kg·ha-1 de nitrógeno, aplicados como urea en dos oportunidades (setiembre de 1999 y 2000). Se realizó la plantación por medio de plantines en el mes de mayo de 1999. El efecto de la fertilización se determinó por los rendimientos obtenidos en dos cortes (diciembre y marzo) en cada año. En cada oportunidad se evaluó el rendimiento de producto comercial, altura y diámetro de plantas. De acuerdo con los resultados obtenidos, el rendimiento aumentó significativamente (p< 0,05) en el tratamiento con 80 kg·ha-1 de nitrógeno en valores de 302 y 644 kg·ha-1 sobre el testigo sin fertilizar. La altura y diámetro de plantas presentaron diferencias entre tratamientos fertilizados y el testigo; sin embargo, la fertilización nitrogenada no tuvo un efecto significativo sobre la calidad ni el porcentaje de aceite esencial. No obstante, se concluye que la fertilización nitrogenada sobre este cultivo puede permitir un considerable aumento en los rendimientos de hojas y flores.en-US
dc.format
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/305/233
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 32, No 1 (2005); 34-38en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 32, No 1 (2005); 34-38es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjecten-US
dc.subjectNitrogen fertilization, oregan, Origanum, quality, spice, yield, Calidad, nitrógeno, orégano, rendimiento.en-US
dc.titleNitrogen fertilization and yield in oregan (Origanum xapplii).en-US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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