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La hoja de quinoa como alternativa nutricional

dc.contributoren-US
dc.contributores-ES
dc.creatorVázquez-Luna, Alma
dc.creatorCortés Pimentel, Vanessa
dc.creatorFuentes Carmona, Francisco
dc.creatorDíaz Sobac, Rafael
dc.date2019-08-29
dc.date.accessioned2020-10-29T14:43:38Z
dc.date.available2020-10-29T14:43:38Z
dc.identifierhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/2098
dc.identifier10.7764/rcia.v46i2.2098
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/156547
dc.descriptionChenopodium quinoa is an herbaceous plant that possesses green polymorphic leaves. They are traditionally consumed in America and are considered nutritive vegetables. Most vegetables are considered valuable sources of micronutrients, such as mineral, vitamins, carbohydrates and dietetic fiber; however, because they are poor in proteins, they are considered to have no energetic value. The consumption of vegetables generates a satiety sensation and favors the reduction of total calories consumed. Quinoa leaves can be consumed raw when they are ripe or steam cooked; they retain most of their vitamins and minerals. The FAO considers quinoa to be the “perfect food”, and it is not only used in common diets, but it is also suitable for the unique diets of those that are vegetarian or high-performance athletes as well as those with celiac disease and diabetes. The objective of this work was to determine the nutritional value of quinoa leaves. For every test, dried and powdered quinoa leaves were used, and the following parameters were determined: total polyphenols, total flavonoids, proteins, carbohydrates, reducing sugars, water content, ash content, and raw fiber, and the flavonoids were determined by HPLC. The results obtained for the polyphenols were 131.8 ± 10.3 mg 100 g-1 and 62.07 ± 5.1 mg 100 g-1 for flavonoids, and the main compounds were gallic acid, kaempferol and catechin. The content of proteins was 11.8 ± 0.6%, the carbohydrates was 18.3 ± 0.9, the reducing sugars were 3.2 ± 0.27%, the water content was 2.8 ± 0.9%, the ash content was 1.4 ± 0.14%, and the raw fiber content was 43.7 ± 3.9%. Based on the nutritional profile and the content of polyphenols and total flavonoids, quinoa leaves can be considered an alternative for human consumption because they offer interesting potential in nutrients and antioxidant capacity, which is a dietary requirement.en-US
dc.descriptionChenopodium quinoa es una planta herbácea que posee hojas polimórficas verdes. Se consumen tradicionalmente en América y se consideran vegetales nutritivos. La mayoría de los vegetales se consideran fuentes valiosas de micronutrientes, como minerales, vitaminas, carbohidratos y fibra dietética; sin embargo, debido a que son pobres en proteínas, se considera que no tienen valor energético. El consumo de hortalizas genera una sensación de saciedad y favorece la reducción de las calorías totales consumidas. Las hojas de quinoa se pueden consumir crudas cuando están maduras o cocidas al vapor, conservan la mayor parte de sus vitaminas y minerales. La FAO considera que la quinoa es el “alimento perfecto”, y no solo se usa en dietas comunes, sino que también es adecuada para las dietas únicas de aquellos que son vegetarianos o atletas de alto rendimiento, así como aquellos con enfermedad celíaca ó con diabetes. El objetivo de este trabajo fue determinar el valor nutrimental de las hojas de quinoa. Para cada prueba, se utilizaron hojas de quinoa secas y en polvo, determinando los siguientes parámetros: polifenoles totales, flavonoides totales, proteínas, carbohidratos, azúcares reductores, contenido de agua, contenido de cenizas y fibra cruda, y los flavonoides se determinaron por HPLC. Los resultados obtenidos para los polifenoles fueron 131.8 ± 10.3 mg 100 g-1 y 62.07 ± 5.1 mg 100 g-1 para flavonoides, y los compuestos principales fueron ácido gálico, kaempferol y catequina. El contenido de proteínas fue de 11.8 ± 0.6%, carbohidratos 18.3 ± 0.9, azúcares reductores 3.2 ± 0.27%, humedad 2.8 ± 0.9%, cenizas 1.4 ± 0.14% y el contenido de fibra cruda de 43.7 ± 3.9%. Según el perfil nutrimental y el contenido de polifenoles y flavonoides totales, las hojas de quinoa pueden considerarse una alternativa para el consumo humano porque ofrecen un potencial interesante en nutrientes y capacidad antioxidante, lo cual actualmente representa un requisito dietético.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/2098/1329
dc.rightsCopyright (c) 2019 Ciencia e Investigación Agrariaen-US
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 2 (2019); 137-143en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 2 (2019); 137-143es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjecten-US
dc.subjectNutrient profile, phytochemicals, quinoa leafen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectFitoquímicos, hoja de quinoa, perfil de nutrienteses-ES
dc.titleQuinoa leaf as a nutritional alternativeen-US
dc.titleLa hoja de quinoa como alternativa nutricionales-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
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