Show simple item record

dc.contributoren-US
dc.creatorArnhold, Emmanuel
dc.creatorMora, Freddy
dc.creatorDeitos, Adilson
dc.date2006-05-01
dc.date.accessioned2020-10-29T14:43:41Z
dc.date.available2020-10-29T14:43:41Z
dc.identifierhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/335
dc.identifier10.7764/rcia.v33i2.335
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/156591
dc.descriptionThe objective of this work was to study the genetic correlations of the popping expansion (PE), 100 kernel weight (100KW), grain production (GP) and proportion of ears attacked by pests (PEAP) and diseases (PEAD). The study was conducted at Viçosa, Brazil during the 2001-2002 growing season, using 106 S4 families of a Beija-Flor popcorn population. The experiment was designed as incomplete blocks. PE showed a positive correlation with grain production. Furthermore, a direct effect of PEAD on PE was estimated, with a correlation value of 0.56. PEAP and PEAD traits showed a high correlation (0.76), indicating that ears with high pest incidence were positively associated with grain disease damages. 100KW was not correlated with the other traits. Positively correlated responses were found between yield and popping expansion considering a simultaneous selections to both characters in previous selections cycles. El objetivo de este trabajo fue estudiar las correlaciones genéticas entre los caracteres capacidad de expansión (CE), peso de 100 granos (PCG), producción de granos (PG) y porcentaje de mazorcas atacadas por plagas y enfermedades (PMAP) y (PMAE), respectivamente, en 106 familias S4 de la población de maíz popcorn Beija-Flor. El experimento fue conducido en un diseño de bloques incompletos, en Viçosa, Brasil, en la temporada agrícola 2001-2002. La CE presentó una correlación positiva con la producción. También fue estimado un efecto directo de PMAE sobre CE, con un valor de 0,56. Las características PMAP y PMAE estuvieron altamente correlacionadas (0,76), indicando que, en general, las mazorcas con mayor incidencia de plagas también presentaron mayor incidencia de enfermedades en los granos. PCG no presentó correlación con las demás características. A través de la selección simultánea en la producción de granos y capacidad de expansión, en previos ciclos de selección, respuestas positivamente correlacionadas entre ambas características pueden ser encontradas, aspecto relevante en el mejoramiento de la especie.en-US
dc.format
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/335/258
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 33, No 2 (2006); 105-110en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 33, No 2 (2006); 105-110es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjecten-US
dc.subjectGenetic correlations, path analysis, popcorn, popping expansion, Análisis de trayectoria, capacidad de expansión, correlaciones genéticas, maíz.en-US
dc.titleGenetic correlations in S4 families of popcorn (Zea mays). Cien. Inv. Agr. (In English) 33(2):105-110.en-US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record