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Effects of different poultry manure fertilization levels and cutting times on Moringa oleifera production

Efectos de diferentes niveles de fertilización con guano de aves y tiempos de corte en la producción de Moringa oleifera

Author
Mouchili, Mouchili

Vargas-Bello-Pérez, Einar

Tendonkeng, Fernand

Miégoué, Emile

Fokom Wauffo, David

Mekuiko Watsop, Hippolyte

Pamo Tedonkeng, Etienne

Full text
https://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/2060
10.7764/rcia.v46i3.2060
Abstract
The effects of different poultry manure fertilization levels and cutting times on the growth of Moringa oleifera were evaluated. A factorial design comparing six levels of poultry manure (0, 50, 100, 150, 200 and 250 kg N ha-1) and three cutting times (4, 6 and 8 months) with four replicates was used. One month after sowing, fertilization was performed. At each cutting time, 20 plants were collected per treatment for height and diameter measurements. Stem, leaf and whole plant biomass values were assessed for each plot based on the rate of fertilization with poultry manure and the cutting time. The results showed that irrespective of the cutting time, the largest plant height and diameter were obtained with 200 kg N ha-1 (160.37 ± 6.33 cm and 2.37 ± 0.33 cm, respectively). The biomass of stems, leaves and whole plants increased with the level of N fertilization. The highest biomass was obtained with cutting at 6 months and a fertilization rate of 200 kg N ha-1 (1.51 ± 0.01, 0.90 ± 0.01 and 2.41 ± 0.05 t MS/ha, respectively, for leaves, stems and whole plants). In conclusion, the application of poultry manure at a rate of 200 kg N ha-1 at the vegetative growth stage is optimal for Moringa oleífera production.
 
El efecto de diferentes niveles de fertilización con guano de ave y tiempos decorte fueron evaluados sobre el crecimiento de Moringa oleífera. En un diseño factorial con seis niveles con fertilización de guano de ave (0, 50, 100, 150, 200 y 250 kg N ha-1) y tres tiempos de corte (4, 6 y 8 meses) con cuatro replicas fue utilizado. Después de un mes de siembra, se llevó a cabo la fertilización. En cada tiempo de corte, 20 plantas fueron colectadas por tratamiento para las mediciones de altura y diámetro. La biomasa del tallo, hoja y planta entera de Moringa oleífera fue analizada por cada parcela dependiendo de su nivel de fertilización con guano de ave y su respectivo tiempo de corte. Los resultados mostraron que independiente del tiempo de corte, la mayor altura y diámetro de la planta fue obtenida con 200 kg N ha-1. La biomasa del tallo, hoja y planta entera aumentó conforme el nivel de fertilización aumentó. La mejor biomasa se obtuvo en el corte a los 6 meses (1.51, 0.90 y 2.41 t MS ha-1 respectivamente para hojas, tallo y planta entera. En conclusión, la utilización de guano de ave a razón de 200 kg N ha-1 es la más adecuada para el crecimiento de Moringa oleífera en estado vegetativo.
 
Metadata
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