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New raw material for activated carbon. I. Methylene blue adsorption on activated carbon prepared from Khaya senegalensis fruits.

Author
Gimba, Casmir E.

Ocholi, Odike

Egwaikhide, Peter A.

Muyiwa, Turoti

Akporhonor, Emmanuel E.

Full text
https://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/242
Abstract
Activated carbons were prepared from Khaya senegalensis fruits. Carbonization and activation temperatures were 500oC and 800oC, respectively, at residence time of 5 min for each process. Activating agents were 1M each of NaCl, KCl, CaCl2, MgCl2.6H2O, Na2CO3, K2CO3, H2SO4, and ZnCI2. Particle size was 125 μm and adsorption studies were carried out using methylene blue in aqueous solution as adsorbate through fi xed beds in micro columns. Equilibrium data were analyzed using adsorption intensity and capacity parameters from the Freundlich isotherms as well as breakthrough curves. Results were compared with performances of commercial animal charcoal and granular activated carbon. The results suggest that K. senegalensis fruits are suitable raw materials for producing activated carbons. The NaCI activated carbon has the best adsorption characteristics which are better than the commercial products.  Carbón activado se preparó a partir de frutos de Khaya senegalensis. Las temperaturas de carbonización y activación fueron 500 y 800oC, respectivamente, con un tiempo de exposición de 5 min para cada proceso. Los agentes activantes fueron 1M de NaCl, KCl, CaCl2, MgCl2.6H2O, Na2CO3, K2CO3, H2SO4, o ZnCI2. El tamaño de partícula fue 125 μm. Los estudios de adsorción se realizaron empleando azul de metileno en solución acuosa como adsorbente a través de substratos fi jos en microcolumnas. La información de equilibrio se analizó empleando parámetros de intensidad y capacidad de adsorción de las isotermas de Freundlich como también las curvas de quiebre. Los resultados se compararon con el comportamiento de carbón comercial de origen animal y carbón activado granulado. Los resultados sugieren que los frutos de K. senegalensis son apropiados como materia para producir carbón activado. El carbón activado con NaCI tuvo la mejor adsorción y resultó mejor que el producto comercial.
Metadata
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