Human resource management in small and medium-sized vineyards in Chile
Author
Pérez Arrau, Gregorio
Muñoz Medina, Felipe
Abstract
The focus of this paper is the identification of human resource management practices in small and medium-sized vineyards in Chile, identifying agents and relevant groups that allow a better understanding of how these companies manage their human resources. The research is based on 22 interviews held with personnel managers and key informants from a total of 16 wine-producing vineyards between 2009 and 2012. The research involved collecting studies and analyzing the specialized literature on human resource management in small and medium-sized enterprises (SMEs). The research highlights the features, relevant problems and challenges of human resources management with the aim of improving production, innovation and long-term sustainability. Although the wine industry is an emblematic economic area of Chile, how it manages its human resources is unknown, so this research focuses on this little-known area that is so important to productivity. El objetivo de este artículo es la búsqueda de prácticas de gestión de recursos humanos en pequeñas y medianas viñas en Chile, identificando agentes y grupos relevantes que permitan una mejor comprensión de cómo estas empresas gestionan sus recursos humanos. La investigación se basa en 22 entrevistas realizadas a directores de personal e informantes claves de un total de 16 viñas productoras de vino entre los años 2009 y 2012. Se incluye la recolección y análisis de literatura especializada sobre gestión de recursos humanos en PYMES. La investigación muestra características evidentes, problemas y desafíos con el objetivo de mejorar la producción, la innovación y la sostenibilidad a largo plazo. A pesar de que la industria del vino es un área económica emblemática de Chile, la forma en que administra sus recursos humanos es desconocida, por lo que esta investigación se centra en esta área poco conocida tan importante para la productividad.