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Caracterización fisiológica de dos levaduras nativas en cultivo puro y mixto usando fermentaciones de jugo de agave

dc.contributorDirección General de Educación Superior Tecnológica (DGEST)en-US
dc.contributorState Council of Science and Technology-Coahuila (COECYT)en-US
dc.contributores-ES
dc.creatorNuñez-Guerrero, Martha E.
dc.creatorSalazar-Vázquez, Elizabeth
dc.creatorPáez-Lerma, Jesús B.
dc.creatorRodríguez-Herrera, Raúl
dc.creatorSoto-Cruz, Nicolás O.
dc.date2019-04-29
dc.date.accessioned2020-10-29T14:45:41Z
dc.date.available2020-10-29T14:45:41Z
dc.identifierhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1880
dc.identifier10.7764/rcia.v46i1.1880
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/156727
dc.descriptionYeast cells are subjected to diverse environmental conditions during the alcoholic fermentation of agave juice, causing different kinetic behaviors. Agave juice was used as culture medium to evaluate the kinetic behavior of Saccharomyces cerevisiae ITD-00185 and Torulaspora delbrueckii ITD-00014a, as pure and mixed cultures, under different inoculum sizes (1×105, 1×106, 1×107 and 1×108 cells mL-1), and combined pH levels (3.5, 4.0 and 4.5) and temperatures (18 °C, 28 °C and 38 °C). Saccharomyces cerevisiae displayed high fermentation capacities at all inoculum concentrations assayed. However, T. delbrueckii required a high inoculum concentration (≥1×107 cells mL-1) to perform at fermentation levels similar to S. cerevisiae. Low temperatures (18 °C) slowed fermentation, while high temperatures (38 °C) adversely affected the development of the yeast strains, especially T. delbrueckii. The best temperature was 28 °C in all fermentations. The pH level had a strong effect on the performance of the coculture, since the fermentation kinetics suggested a synergistic effect at pH 4.5, while an antagonistic effect was postulated at pH 3.5. In all of the mixed culture cases, a positive effect at 28 °C, especially at pH 4.0 and 4.5, was demonstrated by greater levels of sugar consumption and ethanol production (~20%, p<0.05) compared to fermentations of the S. cerevisiae monoculture. The coculture results allow us to postulate that a complex interaction exists between the two yeasts, which could be synergistic or antagonistic, as the environmental conditions change.en-US
dc.descriptionLas levaduras se someten a diversas condiciones ambientales durante la fermentación alcohólica de jugo de agave, causando diferentes comportamientos cinéticos. Se utilizó jugo de agave como medio de cultivo para evaluar el comportamiento cinético de Saccharomyces cerevisiae ITD-00185 y Torulaspora delbrueckii ITD-00014a, en cultivos puros y mezclados, en diferentes condiciones de tamaño de inóculo (1×105, 1×106, 1×107 y 1×108 células ml-1) y combinaciones de pH (3.5, 4.0 y 4.5) y temperatura (18 ºC, 28 ºC y 38 ºC). Saccharomyces cerevisiae mostró alta capacidad fermentativa en todas las concentraciones de inóculo. Torulaspora delbrueckii requirió alta concentración de inóculo (≥1×107 células mL-1) para fermentar como S. cerevisiae. A 18 °C se retardó la fermentación, mientras que a 38 °C se afectó negativamente al desarrollo de las levaduras, especialmente T. delbrueckii. La fermentación fue vigorosa para ambas levaduras a 28 °C. El pH tuvo un fuerte efecto sobre el rendimiento del co-cultivo, sugiriendo un efecto sinérgico a pH 4.5 y efecto antagónico a pH 3.5. Para cultivo mixto se observó un efecto positivo a 28 °C, especialmente a pH 4.0 y 4.5, demostrando mejor consumo de azúcar y producción de etanol (~ 20%, p <0,05) comparado con el monocultivo de S. cerevisiae. Los resultados globales permiten postular una interacción compleja entre las dos levaduras, que puede ser sinérgica o antagónica, según las condiciones ambientales.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1880/1317
dc.rightsCopyright (c) 2019 Ciencia e Investigación Agrariaen-US
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 1 (2019); 1-11en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 1 (2019); 1-11es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjectFruit and wine; Natural resourcesen-US
dc.subjectCoculture, inoculum concentration, pH, Temperatureen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectCo-cultivo, concentración de inoculo, pH, temperaturaes-ES
dc.titlePhysiological characterization of two native yeasts in pure and mixed culture using fermentations of agave juiceen-US
dc.titleCaracterización fisiológica de dos levaduras nativas en cultivo puro y mixto usando fermentaciones de jugo de agavees-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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