• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item

The rise and fall of Chanco cheese in Chile (1860-1930)

Author
Lacoste, Pablo

Castro, Amalia

Jiménez, Diego

Soto, Natalia

Rendón, Bibiana

Briones, Félix

Full text
https://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1460
Abstract
This paper studies the historical evolution of Chanco cheese during two very different time periods: 1860-1900 and 1900-1930. The former was characterized by a high presence of the aforementioned cheese in Chilean society, and the latter period encompassed a time of identity contamination. Unlike Pisco, which has been delimited and protected as an Appellation of Origin (AO), Chanco cheese has been a victim of dilution of its own identity and cultural value. We hypothesize that the dilution and devaluing of Chanco cheese was a result of the incoherent actions of the State, producers and merchants with respect to its assessment, protection and delimitation of its identity. Este trabajo examina la evolución del queso Chanco dentro de dos ciclos diferenciados, que corresponden a los periodos 1860-1900 y 1900-1930. El primero, caracterizado por una alta presencia de aquel queso en la prensa escrita del periodo y un alto nivel de consumo del mismo dentro de la sociedad chilena, mientras que el segundo ciclo tuvo lugar en medio de una profunda contaminación identitaria con los productos provenientes de Europa. A modo de hipótesis, postulamos que, a diferencia de lo ocurrido con productos tales como el Pisco, que acabaron siendo delimitados y protegidos mediante las Denominaciones de Origen (DO), el queso Chanco fue víctima de una dilución de su identidad y valor cultural debido a las acciones incoherentes del Estado, los productores y los comerciantes en cuanto a su valoración, protección y delimitación.
 
 
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB