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dc.creatorAliste, Enrique
dc.creatorBustos, Beatriz
dc.creatorGac, Daniella
dc.creatorSchirmer, Raphael
dc.date2020-05-28
dc.identifierhttp://ojs.uc.cl/index.php/RGNG/article/view/14550
dc.identifier10.4067/S0718-34022019000100113
dc.descriptionThe Chilean wine industry has become one of the most dynamic exporting sectors over the last 30 years, pushing deep transformations in the territories where it is established. The paper examines the current imaginaries and discourses prevailing in the Chilean wine industry, in order to identify the role that the landscape and the wine territories play in its commercialization. Departing from Bourdieu ideas of social space and social exclusion, and from empirical evidence obtained through the analysis of official websites of wineries of the Chilean Central Valley, the article identifies five predominant elements in these discourses: tradition, European connection, terroir, environment, and exclusivity. The paper concludes that although the concept of terroir used in the websites relates to French ideas, it excludes workers and inhabitants from the wine territories, thus, it becomes a concept targeting exporting markets, as opposed to a concept with local and territorial identity. As such, the imagined territory distance itself from the local conditions.en-US
dc.descriptionLa industria vitivinícola en Chile es uno de los sectores exportadores más dinámicos de los últimos 30 años, lo que ha implicado profundas transformaciones en los territorios donde se ha instalado. Este artículo examina los discursos de este sector, para identificar el rol que juega el paisaje y los territorios del vino en su comercialización. A partir de los conceptos de Bourdieu sobre campos sociales y exclusión social, y evidencia empírica obtenida de las páginas web de viñas del Valle Central, el artículo identifica cinco elementos predominantes: tradición, vínculo europeo, terroir, medio ambiente y exclusividad. Se concluye que el concepto de terroir empleado, si bien refiere a las ideas francesas de producción vitivinícola, excluye a los trabajadores y habitantes de los territorios del vino, por lo que es un concepto más bien intencionado hacia los mercados de destino que un concepto con contenido de identidad local y territorial, distanciándose de las condiciones locales.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chile, Facultad de Historia, Geografía y Ciencias Políticas, Instituto de Geografíaes-ES
dc.relationhttp://ojs.uc.cl/index.php/RGNG/article/view/14550/12028
dc.sourceRevista de Geografía Norte Grande; Núm. 72 (2019); 113-132es-ES
dc.source0718-3402
dc.source0379-8682
dc.subjectValle Centrales-ES
dc.subjectviñases-ES
dc.subjectrepresentacioneses-ES
dc.subjectexclusión sociales-ES
dc.subjectimaginarioses-ES
dc.subjectChilean Central Valleyen-US
dc.subjectrepresentationsen-US
dc.subjectsocial exclusionen-US
dc.subjectimaginaryen-US
dc.titleDiscursos sobre la viña y el vino: nuevos territorios en el imaginario sociales-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArtículo revisado por pareses-ES


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