Gastrointestinal and hepatic manifestations of COVID-19 in children
Manifestaciones gastrointestinales y hepáticas de COVID-19 en niños
Author
Villanueva Ch., Mónica
Faundez H., Rossana
Godoy, Marcela
Full text
http://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/248410.32641/andespediatr.v91i4.2484
Abstract
SARS-CoV-2 is a high environmental stable virus. It is predominantly a respiratory pathogen that also affects the gastrointestinal tract. The ACE 2 receptor is the main receptor of SARS-CoV-2, with evidence of its high presence in the intestine, colon and cholangiocytes, and, in smaller proportion, in hepatocytes. SARS-CoV-2 has a gastrointestinal tropism that explains digestive symptoms and viral spread in stools. The characteristics of this virus include the S (Spike) protein that binds very stably to the ACE-2 receptor and, at the same time, SARS-CoV-2 produces dysbiosis and alterations in the gut-lung axis. It produces a clear T-cell response and a cytokines storm in the intestine and liver that would produce inflammatory bowel damage. Intestinal manifestations by order of frequency are loss of appetite, diarrhea, nausea and vomiting, and abdominal pain, where the latter could be a severity marker. In children, diarrhea is the most frequent symptom, usually mild and self-limiting. In the liver, hypertransaminasemia occurs in severe patients ranging from 40 to 60%. SARS-CoV-2 can remain in stools longer than in respiratory secretions, which would influence the spread of disease. This article highlights the importance of an early diagnosis of gastrointestinal and hepatic manifestations, increase the index of suspicion, make a timely diagnosis, and recognize eventual complications of the disease. The potential oral-fecal route of transmission may influence the disease spread. Recognizing this finding is important to define isolation. SARS-CoV-2 es un virus de alta estabilidad ambiental. Es principalmente un patógeno respiratorio que también afecta el tracto gastrointestinal. El receptor ACE2 es el principal receptor de SARSCoV-2, hay evidencia de su elevada presencia en intestino, colon y colangiocitos; igualmente se encuentra expresado en hepatocitos pero en menor proporción. SARS-CoV-2 tiene un tropismo gastrointestinal que explica los síntomas digestivos y la diseminación viral en deposiciones. Las características de SARS-CoV-2 incluyen a la proteína S (Spike o Espícula) que se une de forma muy estable al receptor ACE2. La infección por SARS-CoV-2 produce disbiosis y alteraciones en el eje pulmónintestino. A nivel intestinal y hepático produce una respuesta Linfocitos T evidente y una respuesta de citocinas que producirían daño intestinal inflamatorio. Las manifestaciones a nivel intestinal en orden de frecuencia son pérdida de apetito, diarrea, náuseas, vómitos y dolor abdominal. Éste último podría ser un marcador de gravedad. En niños la diarrea es habitualmente leve y autolimitada. A nivel hepático la hipertransaminasemia ocurre en 40-60% de los pacientes graves. SARS-CoV-2 puede permanecer en deposiciones un tiempo más prolongado que en secreciones respiratorias, este hallazgo influiría en la diseminación de enfermedad. En esta revisión se destaca la importancia de efectuar un reconocimiento precoz de las manifestaciones gastrointestinales y hepáticas, aumentar el índice de sospecha, efectuar un diagnóstico oportuno y reconocer eventuales complicaciones de la enfermedad. La potencial transmisión fecal oral puede influir en la diseminación de enfermedad. Reconocer este hallazgo es importante para definir aislamiento.
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