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Dieta Cetogénica en el paciente con epilepsia refractaria

dc.contributoren-US
dc.contributorHospital Clínico San Borja Arriaránes-ES
dc.creatorRebollo G., María J.
dc.creatorDíaz SM, Ximena
dc.creatorSoto R., Marcela
dc.creatorPacheco A., Johanna
dc.creatorWitting E., Scarlet
dc.creatorDaroch R., Isidora
dc.creatorMoraga M., Francisco
dc.date2020-10-14
dc.identifierhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/1563
dc.identifier10.32641/andespediatr.v91i5.1563
dc.descriptionEpilepsy affects 0.5 to 1% of the population. 25% of pediatric patients have drug-resistant epilepsy (DRE). Ketogenic Diet (KD) emerges as an effective, non-pharmacological treatment in this group.Objective: To describe the effect of KD on seizure control and nutritional status in children whit DRE.Patients and Method: We reviewed the medical records of patients with DRE treated with KD, between 2008 and 2018, evaluating age, diagnosis, number of seizures, number of antiepileptic drugs used, clinical outcomes, and complications. The KD was initiated in all patients hospitalized for a period no longer than seven days, who were evaluated for their nutritional and anthropometric status, with weight and height measurements according to the clinical condition.Results: We analyzed 35 KD in 33 cases. The median age of KD initiation was 4.8 years with an interquartile range (IQR) of 2-3 to 6.8 years. Classical KD was used in 49% of patients, Modified Atkins Diet (MAD) in 37%, and Low-Glycemic Index Treatment (LGIT) in 14% of cases. The average duration was 13 months (SD 11 months). After three months of using KD, we observed at least 50% reduction of seizures in 82% (27/33) of the patients, out of these, 22.8% presented 90% or more reduction of seizures, and 20% ended up seizure-free. Adverse events were observed in 21 patients, mainly gastrointestinal (62%) and dyslipidemia (14%), without effect on height. All side effects resolved with medical management.Conclusions: KD is a useful treatment in pediatric patients with DRE without nutritional impact. The adverse events were easily controlled if the patients are evaluated by a multidisciplinary team, according to international guidelines.en-US
dc.descriptionLa epilepsia afecta a 0,5 a 1% de la población. El 25% de los niños que la presentan tienen epilepsia refractaria (ER) a fármacos antiepilépticos (FAE) y en ellos la dieta cetogénica (DC) surge como un tratamiento no farmacológico efectivo.Objetivo: Describir el impacto de la DC en la frecuencia de crisis epilépticas y el estado nutricional en pacientes pediátricos con ER.Pacientes y Método: Se revisaron registros médicos de los pacientes con ER que recibieron DC entre los años 2008 y 2018 registrando variables: edad, diagnóstico, número de crisis, número de FAE, respuesta y complicaciones. La DC se inició en todos los casos estando hospitalizado durante un período no mayor a siete días, con evaluación nutricional antropométrica con medición de peso y talla.Resultados: Se analizaron 35 DC en 33 pacientes. La mediana de edad al inicio fue 4,8 años (RIC 2,3-6,8 años). Se utilizó DC clásica en 49% de los pacientes, Dieta Atkins Modificada en 37% y Dieta de Bajo Índice Glicémico en 14%. Su promedio de duración fue 13 meses + 11 DS meses. Luego de tres meses de iniciada la DC, la reducción de al menos un 50% de las crisis se observó en 82% de los casos, y 20% quedó libre de crisis. Se registraron efectos secundarios en 21 pacientes, la mayoría gastrointestinales (62%) y dislipidemia (14%). No hubo compromiso de la talla. Todos los efectos secundarios se resolvieron con manejo médico.Conclusiones: La DC es un tratamiento efectivo en pacientes pediátricos con ER. Las complicaciones asociadas fueron fácilmente controladas por un equipo multidisciplinario, sin impacto nutricional importante.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.languageeng
dc.publisherSociedad Chilena de Pediatríaes-ES
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/1563/3083
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/1563/3199
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/downloadSuppFile/1563/6426
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/downloadSuppFile/1563/6427
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/downloadSuppFile/1563/6428
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/downloadSuppFile/1563/6450
dc.rightsCopyright (c) 2020 Revista Chilena de Pediatríaes-ES
dc.sourceRevista Chilena de Pediatría; Vol. 91, Núm. 5 (2020): Septiembre - Octubre; 697-704en-US
dc.sourceAndes Pediatrica; Vol. 91, Núm. 5 (2020): Septiembre - Octubre; 697-704es-ES
dc.source2452-6053
dc.source2452-6053
dc.subjecten-US
dc.subjectKetogenic Diet; Refractory Epilepsy; Atkins Diet; Glycemic Index; Dyslipidemia; Neurology; Nutritional Sciences; Epilepsy; Special Nutritionen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectDieta Cetogénica; Epilepsia Refractaria; Dieta Atkins; Índice Glicémico; Dislipidemia; Neurología; Nutrición; Epilepsia; Alimentación Especiales-ES
dc.titleKetogenic Diet in patients with refractory epilepsyen-US
dc.titleDieta Cetogénica en el paciente con epilepsia refractariaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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