Adherence and impact of gluten free diet in children with celiac disease
Adherencia e impacto de la dieta sin gluten en niños con enfermedad celíaca
dc.contributor | en-US | |
dc.contributor | es-ES | |
dc.creator | Bravo M., Francisca | |
dc.creator | Muñoz F., Maria Paz | |
dc.date | 2011-08-28 | |
dc.date.accessioned | 2020-11-17T14:03:46Z | |
dc.date.available | 2020-11-17T14:03:46Z | |
dc.identifier | http://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/2758 | |
dc.identifier.uri | https://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/160192 | |
dc.description | The treatment of Celiac Disease (CD) is a strict and permanent gluten-free diet (GFD). Factors exist that influence adherence: motivation, information, costs, correct labeling and food availability. Objectives: Describe adherence and impact of GFD in children with CD. Patients and Methods: Prospective descriptive study, through application of a 28 question survey to children 12-18 y.o. with the disorder, and parents of children 3-18 with the disease. Results: Median age: 10.5 years, 1.8 years at diagnosis. 62.5% women. Adherence to treatment was seen in 42,5% of patients according to parents, 15% according to children > 12 yrs. vs 35% parents of children > 12 y.o. 80% of children state feeling no different on a diet, 70% find the diet hard to follow. 55% have difficulty following the diet, among them, 42,8% are not sure what they can eat, 51.5% state it creates financial distress in the family. About 55% believe it affects family life due to the following: 55% food limitation, 50% food preparation, 75% affect eating out, 35% affect traveling. 50% of parents have fed children a forbidden food, mainly at home (44%). Information regarding GFD is obtained at the hospital (85%). There is 32.5% adherence to CD foundations. Conclusions: GFD impacts children's lifestyle with difficulty in adherence and management. | en-US |
dc.description | El tratamiento de la enfermedad celíaca (EC) es la dieta libre de gluten (DLG) estricta y permanentemente. Existen factores que influyen en adherencia: motivación, información, costos, rotulación y disponibilidad de alimentos. Objetivos: Describir adherencia e impacto de DLG en niños celíacos. Pacientes y Método: Estudio descriptivo y prospectivo con aplicación de encuesta de 28 preguntas a niños celíacos > 12 años (12-18 años) y a padres de pacientes celíacos entre 3 y 18 años. Resultados: Edad media 10,5 años y al diagnóstico 1,8 años, 62,5% mujeres. Adherencia 42,5% según total de padres; 15% según niños > 12 años vs 35% padres de niños > 12 años. El 80% refiere no sentirse distinto, 70% encuentra DLG difícil de seguir. 55% le molesta seguirla porque no saben que comer (42,8%), siendo la principal dificultad de los padres económica (51,5%). Un 55% cree que influye en la vida familiar: limitación alimentos (55%), preparación especial (50%), comer fuera de casa (75%), viajes (35%). El 50% de padres ha dado alguna vez alimentos prohibidos a sus hijos, principalmente en casa (47%). La información de DLG la obtienen en hospital (85%). Existe 32,5% adherencia a fundaciones celíacas. Conclusiones: La DLG implica impacto en la vida de niños celíacos, existiendo dificultades en el manejo y regular adherencia a ella. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Sociedad Chilena de Pediatría | es-ES |
dc.relation | http://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/2758/2536 | |
dc.rights | Copyright (c) 2011 Revista Chilena de Pediatría | es-ES |
dc.source | Revista Chilena de Pediatría; Vol. 82, Núm. 3 (2011): Mayo - Junio; 191-197 | en-US |
dc.source | Revista Chilena de Pediatría; Vol. 82, Núm. 3 (2011): Mayo - Junio; 191-197 | es-ES |
dc.source | 0370-4106 | |
dc.source | 0370-4106 | |
dc.subject | en-US | |
dc.subject | Celiac Disease; Gluten Free Diet; Diet Adherence; Gastroenterology; Nutritional Sciences; Intestines; Special Nutrition | en-US |
dc.subject | es-ES | |
dc.subject | Enfermedad Celíaca; Dieta Libre de Gluten; Adherencia a la Dieta; Gastroenterología; Nutrición; Intestinos; Alimentación Especial | es-ES |
dc.title | Adherence and impact of gluten free diet in children with celiac disease | en-US |
dc.title | Adherencia e impacto de la dieta sin gluten en niños con enfermedad celíaca | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | en-US | |
dc.type | es-ES |
This item appears in the following Collection(s)
-
Revista Chilena de Pediatría
[0-9]{4}