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Ganadería y empresarios ganaderos de la Araucanía, 1900-1960

Author
Pinto Rodríguez, Jorge

Full text
https://revistahistoria.uc.cl/index.php/rhis/article/view/10256
10.4067/S0717-71942011000200004
Abstract
This Article examines ranching and the behavior of cattle businessmen in the Araucanía during the first sixty years of the twentieth century. The author considers that, despite the favorable conditions that existed in the region for its full development, activity was stalled due to many factors, among which the role of the State and entrepreneurs was decisive. The fi rst was not able to design a clear policy to stimulate this activity and the latter didn´t risk innovation, integration of technology and modernization of their activities, in order to develop a food industry that the country needed. Without a doubt, the Argentinean competition, epidemics affecting livestock, the lack of fodder and means of transport, fears awakened by banditry, the unresolved status of the indigenous lands seized after the arrival ofthe State to Mapuche territories and the crisis of 1929 complicated the situation further. As a backdrop however the author considers the diffi culties faced by the agrarian economies in Latin America during the twentieth century, which have shown weaknesses in the maturation process of capitalism.
 
El presente artículo se propone examinar el comportamiento de la ganadería y los empresarios ganaderos de la Araucanía durante los primeros sesenta años del siglo XX. Consideramos que, a pesar de las condiciones favorables que existieron en la región para su pleno desarrollo, la actividad se estancó debido a numerosos factores, entre los cuales el rol del Estado y de los propios empresarios fue determinante. El primero no fue capaz de diseñar una política clara que estimulara esta actividad y los segundos no se atrevieron a innovar, incorporar tecnología y modernizar sus actividades, proyectándola a la industria de alimentos que el país requería. Sin duda la competencia argentina, las epidemias que afectaron al ganado, la falta de forrajes y medios de transportes, los temores despertados por el bandolerismo, la situación no resuelta de las tierras indígenas arrebatadas después de la llegada del Estado a las comunidades mapuches y la crisis del 29 complicaron la situación aún más; sin embargo, consideramos que como telón de fondo se observan en la región las dificultes que enfrentaron las economías agrarias en América Latina durante el siglo XX, que mostraron debilidades en el proceso de maduración del capitalismo.
 
Metadata
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