Barley Types and Varieties in Spain: An Historical Overview
Tipos y variedades de cebada en España: Un panorama histórico
Author
Martinez-Moreno, Fernando
Solis, Ignacio
Igartua, Ernesto
Abstract
Barley is currently the most cultivated crop in Spain with about three million ha. Its importance stems from its adaptation to areas with poor soil conditions and water stress. The aim of this work is to describe the historical evolution of barley types and varieties of barley grown by farmers in Spain. A historical review has been performed consulting articles and books on history, archeology, and agronomy related with the issue. Different web sites and articles have been also consulted about the current varietal state of barley in Spain. Another important information source came from the CRF (Center of Plant Genetic Resources) of Spain where a great collection of landraces is preserved. First barleys came to Spain about 7600 years BP by three sites: north, east and south. The south entrance is special, because those genotypes could came from a secondary domestication center of barley located in Morocco. Crop spread throughout the country and its cultivation were reported by Romans, Arabs, and Christians after the ‘Reconquista’ (re-conquest). At the beginning of the nineteenth century the first attempt of classification was carried out. Until the 1940s, most barley acreage was sown with ancient landraces, but from that period onward a steady varietal renovation took place up to the present. The history of barley types and varieties in Spain is rich, and a great set of landraces is preserved in seed banks. These landraces may contain genes for resistance and tolerance to biotic and abiotic stresses. La cebada es actualmente el cultivo más sembrado en España con cerca de tres millones de ha. Su importancia es debida a su adaptación a zonas con suelos pobres y falta de agua. Este trabajo trata de describir la evolución histórica de tipos y variedades de cebada en España desde su llegada hasta la actualidad. Se ha realizado una revisión histórica consultando artículos de revistas de historia, arqueología y agronomía así como libros sobre el mismo tema. También se han consultado artículos y páginas web sobre la situación varietal actual del cultivo. Otra fuente de información importante la proporcionó el CRF (Centro de Recursos Fitogenéticos de España) donde se conserva una gran colección de variedades locales de cebadas españolas. Las primeras cebadas llegaron a España hace unos 7600 años. El cultivo se extendió y es descrito por romanos, árabes, castellanos y españoles. A principios del siglo XIX se producen el primer intento de clasificación. Hasta la década de 1940 la mayor parte de la superficie se sembraba con variedades locales, pero desde entonces ha habido una renovación varietal continua. La historia de la evolución de variedades de cebada españolas es rica y disponemos de una gran colección de variedades locales conservadas en bancos de germoplasma. Algunas de estas contienes genes de resistencia a estreses bióticos y abióticos.