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Effects of fruiting spur thinning on fruit quality and vegetative growth of sweet cherry (Prunus avium).

Author
Ayala, Marlene

Andrade, María P.

Full text
https://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/214
Abstract
High density sweet cherry (Prunus avium) orchards using highly productive cultivars and dwarfi ng rootstocks usually require crop load regulation to achieve high quality fruit. Among the strategies used to reduce crop load in highly productive combinations, fruiting spur thinning (FST, spur extinction) before budbreak has been suggested to be an effective way to improve fruit size. Currently, there is little information about the effect of spur thinning on sweet cherry orchards using self-fertile cultivars grafted on vigorous rootstocks. For this reason, the objective of the present study was to evaluate the effects of manual FST on fruit quality and vegetative growth of the cultivar ´Lapins` grafted on the rootstock ´Mazzard F-12/1` with 0, 50 and 75% spur removal. Spur removal was carried out 28 days before full bloom (August 23). FST had no benefi cial effects on fruit size, total soluble solids or fruit weight. However, there were signifi cant differences in the foliar development of current season growth and fruiting and nonfruiting spurs. Although the leaf area to fruit ratio was high in all treatments, this parameter increased with the removal of 50 and 75% of fruiting spurs. Fruit quality did not increase, suggesting a possible sink limitation of Lapins` grafted on ´Mazzard F-12/1` or the presence of an alternative vegetative sink that is stronger than the fruit. However, further research is needed to clarify this point. Huertos modernos de cerezo (Prunus avium) con variedades productivas y portainjertos desvigorizantes requieren, generalmente, regulación de carga frutal para obtener fruta de calidad exportable. El raleo de dardos frutales (RDF) (“extinción”) se ha sugerido como una práctica de manejo para mejorar el balance entre crecimiento vegetativo y reproductivo. En Chile existe escasa información acerca del control de carga con RDF, por lo tanto, el objetivo de este ensayo fue evaluar el efecto del raleo manual de dardos en ramas de tres años de árboles de la combinación cultivar/portainjerto ´Lapins`/´Mazzard F-12/1`. El estudio evaluó el efecto del RDF en la calidad de la fruta y el crecimiento vegetativo de la temporada en tres niveles: 0, 50 y 75% de remoción de dardos por rama. La extinción de dardos se realizó 28 días antes de plena fl or (23 de Agosto, 2006). El RDF no produjo efectos signifi cativos en el tamaño, sólidos solubles totales ni peso fresco de frutos. No obstante, hubo diferencias signifi cativas en el desarrollo foliar del brote apical, los dardos no frutales y los dardos frutales. Se observó una alta relación hoja/fruto en todos los tratamientos, en efecto, este parámetro aumentó con un 50 y 75% de RDF. El ensayo no aumentó la calidad de la fruta durante la temporada en estudio, posiblemente por una limitación sumidero en la combinación cultivar/portainjerto evaluada, o bien, la presencia de sumideros vegetativos alternativos más fuertes que la fruta. Estudios posteriores se hacen necesarios para clarifi car estos puntos.
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