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dc.contributoren-US
dc.creatorCastro, J.
dc.creatorBertelsen, G.
dc.date2003-05-01
dc.date.accessioned2021-01-18T16:29:21Z
dc.date.available2021-01-18T16:29:21Z
dc.identifierhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/266
dc.identifier10.7764/rcia.v30i2.266
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/161724
dc.descriptionAn experiment was undertaken to determine time of floral differentiation in five almond cultivars growing in Pirque (33°37’ S and 70°35’ W), Central Valley of Chile. Branch samples were collected randomly from five trees per cultivar, at fifteen day intervals, beginning January 18 and ending April 15, 2002. To determine floral differentiation, morphological primordiums analysis of buds was carried out through observations of the appearance of floral primordiums with a 10-40x magnifying glass. In addition, histological buds cuttings were observed under a light microscope. Results indicate differences in the beginning of floral differentiation between cultivars, being Padre the first in showing signs of floral primordiums, followed by Carmel, Nonpareil, Savana and finally Morley. According to the accumulated degree days, Padre required less DGA than the other cultivars to reach the pistil development.These observations lead us to conclude that under the environmental conditions of Pirque, floral differentiation in these almond cultivars occurred between the last half of February and the first half of April. En almendros (Prunus dulcis) cvs. Nonpareil, Carmel, Padre, Savana y Morley, ubicados en Pirque (33º 50’ L.S. 70º 50’) se estudió la época de diferenciación floral. Se eligieron al azar cincoárboles por cultivar, de los cuales se tomaron muestras quincenales de ramillas del crecimiento de la temporada, desde el 18 de enero hasta el 15 de abril de 2002. El análisis morfológico de las yemas, para determinar la aparición de los primordios florales, se efectuó con la ayuda de un microscopio estereoscópico. Al mismo tiempo, se hicieron cortes histológicos de yemas para observación por microscopía óptica. Los resultados indican que existen algunas diferencias respecto al momento de iniciar la diferenciación de las flores (sépalos) entre cultivares; siendo Padre el primero en mostrar indicios de primordios florales, seguido de Carmel, Nonpareil, Savana y finalmente Morley. De acuerdo a los días grado acumulados (DGA) el cv. Padre requirió menos DGA que los otros cultivares para el desarrollo del pistilo. Se puede mencionar que la época de diferenciación floral en almendro en las condiciones de la localidad de Pirque ocurrió entre mediados de febrero y mediados de abril.en-US
dc.format
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/266/205
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 30, No 2 (2003); 79-87en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 30, No 2 (2003); 79-87es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjecten-US
dc.subjectAlmond, floral differentiation, Almendro, diferenciación floral, Prunus dulcis.en-US
dc.titleFloral differentiation in five almond cultivars in Chile.en-US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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