• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item

Texture of Chanco cheese: Projection of a sensory map based on multivariate analysis.

Author
Leiva, Javier

Figueroa, Heriberto

Full text
https://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/187
Abstract
The aim of the study is to evaluate, by using sensory methods, Chanco cheese texture by means of quantitative descriptive analysis to project a sensory map based on multivariate analysis. Samples of Chanco cheese (two different commercial brands) were used. Sensory evaluation was undertaken by a trained panel (n = 13), using quantitative descriptive analysis. The sensory profile includes the properties of springiness, hardness, friability, deformability, adhesiveness and cohesiveness. Sensory scales from one to seven were used to express the intensity perceived for each property. Based on the results, it was possible to observe the formation of a main group, comprising of cohesiveness, friability, springiness and adhesiveness. Other groupings were formed with hardness and deformability. From the results, it can be concluded that the sensory properties shown in the Chanco cheese sensory map provide information with regard to the solid state (hardness, deformability, friability) and fluidity (cohesiveness, adhesiveness, springiness) of the cheese. The map can serve as a practical tool for the evaluation of sensory properties of texture in quality control and may also be applied in terms of products development. El objetivo de la investigación fue evaluar sensorialmente la textura del queso Chanco mediante análisis descriptivo – cuantitativo, a fin de proyectar un mapa sensorial basado en análisis multivariante. Se emplearon muestras de queso Chanco (2 marcas comerciales distintas). La evaluación sensorial la realizó un panel entrenado (n = 13), mediante un análisis descriptivo - cuantitativo. El perfil sensorial abarcó las propiedades: elasticidad, firmeza, friabilidad, deformabilidad, adhesividad y cohesividad. Se emplearon escalas sensoriales de 1 a 7, para expresar la intensidad percibida en cada propiedad. Los resultados obtenidos permitieron observar la formación de un grupo principal conformado por la cohesividad, friabilidad, elasticidad y adhesividad. Otros agrupamientos se formaron con la firmeza y deformabilidad. Basado en los resultados del estudio, se concluye que el mapa sensorial del queso Chanco muestra las propiedades sensoriales que entregan información acerca del estado de solidez (firmeza, deformabilidad, friabilidad) y fluidez (cohesividad, adhesividad, elasticidad) en el queso. El mapa puede ser usado como una herramienta útil, para la evaluación de propiedades sensoriales de textura, en control de calidad y aplicaciones de desarrollo de productos.
Metadata
Show full item record

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Processamento sensorial da criança com transtorno do espectro autista: Ênfase nos sistemas sensoriais 

    Santana, Izabella Cristina; dos Santos, Camila Boarini; Rocha, Aila Narene Dahwache Criado. Revista Chilena de Terapia Ocupacional; Vol. 20 Núm. 2 (2020): Diciembre; 115 - 124
  • Sensory processing of children with autistic spectrum disorder: Emphasis on sensory systems 

    Santana, Izabella Cristina; dos Santos, Camila Boarini; Rocha, Aila Narene Dahwache Criado. Revista Chilena de Terapia Ocupacional; Vol. 20 Núm. 2 (2020): Diciembre; 115 - 124
  • Desordens da Modulação Sensorial e Desenho da Figura Humana 

    Nico, Maria Rosa. Revista Chilena de Terapia Ocupacional; Vol. 16 Núm. 1 (2016): Junio; 27-46
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB