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dc.contributoren-US
dc.contributores-ES
dc.creatorToledo, Dayand
dc.creatorParra, Leonardo
dc.creatorMutis, Ana
dc.creatorOrtega, Fernando
dc.creatorHormazábal, Emilio
dc.creatorQuiroz, Andrés
dc.date2014-09-01
dc.date.accessioned2021-01-18T16:30:05Z
dc.date.available2021-01-18T16:30:05Z
dc.identifierhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1385
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/161906
dc.descriptionThe contents of long-chain fatty acids in non-polar root extracts from 1.6 year-old red clover plants of two cultivars (Superqueli INIA and Quiñequeli INIA) and one experimental line (Syn II Pre III), their relationships with H. obscurus populations, and the stimulant or deterrent effects of the root extracts and of individual fatty acids on the weight gain of H. obscurus were investigated. There was an inverse relationship between the insect population size and the palmitic acid content. The Superqueli INIA cultivar contained the highest palmitic acid content and the lowest insect load. When solutions of either palmitic or oleic acids were individually incorporated into an artificial diet, palmitic acid caused a decrease in weight gain, whereas the effect of oleic acid was similar to that of the phagostimulant saccharose. Hence, palmitic acid might be applied directly in H. obscurus control programs to prevent or reduce feeding and oviposition behaviors or might be used as a tool for selecting resistant cultivars.El contenido de ácidos grasos de cadena larga en extractos apolares de raíces de trébol rosado de 1,6 años de edad provenientes de dos cultivares (Superqueli INIA y Quiñequeli INIA) y una línea experimental (Syn II Pre III), su relación con poblaciones de H. obscurus, y el efecto estimulante o disuasivo de extractos de raíces y ácidos grasos individuales sobre la conducta de alimentación de H. obscurus fueron investigados. Se determinó una relación inversa en el cultivar Superqueli INIA entre la población de insectos y el contenido de ácido palmítico. Cuando soluciones de ácido palmítico y oleíco fueron incorporadas individualmente en una dieta artificial, solo el ácido palmítico mostró un efecto disuasivo en la alimentación, mientras que el ácido oleico mostro un efecto similar al fagoestimulante sacarosa (control positivo). Por lo tanto, el ácido palmítico podría ser utilizado en programas de control de H. obscurus aplicado directamente para prevenir o reducir la conducta de alimentación y oviposición, o convertirse en una  herramienta para la selección de cultivares resistentes a este insecto. en-US
dc.descriptiones-ES
dc.format
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1385/1100
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 41, No 3 (2014); 357-364en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 41, No 3 (2014); 357-364es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjectCROP PROTECTIONen-US
dc.subjectDeterrent, Hylastinus obscurus, Trifolium pratense, palmitic acid, ácido palmítico, disuasivoen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectes-ES
dc.titleInfluence of long-chain fatty acids on weight gain of Hylastinus obscurus (Coleoptera: Curculionidae)en-US
dc.titlees-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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