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dc.contributoren-US
dc.contributores-ES
dc.creatorAleixandre, José Luis
dc.creatorBordeu, Edmundo
dc.creatorAleixandre-Tudó, José Luis
dc.creatorBolaños, Máxima
dc.creatorAleixandre-Benavent, Rafael
dc.date2013-05-01
dc.date.accessioned2021-01-18T16:30:16Z
dc.date.available2021-01-18T16:30:16Z
dc.identifierhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1110
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/161939
dc.descriptionThe aim of this study was to analyze the scientific activity of Latin American researchers in viticulture and oenology through bibliometric analyses of articles included in the Science Citation Index Expanded database for the period of 2006 to 2010. A total of 917 research articles were published in 364 domestic and international journals. We highlight the important growth in the number of research papers published during the period, especially in Brazil, Argentina and Chile, as well as an increasing number of international collaborations, mainly with non-American grape- and-wine producing countries. A social network analysis of collaborations between institutions and countries was also performed. The combined analysis of productivity, collaboration and scientific impact provides a global and integrated vision of the research conducted in this area in Latin America.  El objetivo de este trabajo fue analizar la actividad científica de los investigadores en los países latinoamericanos en viticultura y enología mediante análisis bibliométrico de los artículos incluidos en la base de datos Science Citation Index Expanded durante el período 2006 a 2010. Un total de 917 artículos de investigación fueron publicados en 364 revistas nacionales e internacionales. Destaca un crecimiento importante en los trabajos de investigación publicados en el período, sobre todo en Brasil, Argentina y Chile, así como una colaboración internacional cada vez mayor, sobre todo con los países productores de uva y vino no americanos. También se llevó a cabo un análisis de redes sociales de la colaboración entre instituciones y países. El análisis combinado de la productividad, la colaboración científica y el impacto ofrece una visión global e integrada de los países que investigan en esta área.en-US
dc.descriptiones-ES
dc.format
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1110/966
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 40, No 2 (2013); 429-443en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 40, No 2 (2013); 429-443es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjectviticulture and enologyen-US
dc.subjectImpact factor, Latin American countries, network analysis, scientific collaboration, scientific productivity, viticulture and enology, factor de impacto, países de América Latina, análisis de redes, colaboración científica, productividad científicaen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectes-ES
dc.titleScientific productivity and collaboration in viticulture and enology in Latin American countriesen-US
dc.titlees-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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