Balance del viñedo: un estudio de caso en un viñedo Carménère.
Author
Fredes, Claudio
Moreno, Yerko
Ortega, Samuel
Von Bennewitz, Eduardo
Abstract
Vitis vinifera cv. Carménère is a vigorous variety of grapevine that requires high temperatures and luminosity for achieving optimal phenolic maturity and herbal aromas, which has been reported to significantly delay harvest in Chile. This research was developed under the hypothesis that canopy management, vigor and crop load could modify the productive and vegetative relationships for obtaining early or late ripening and achieving vine balance. The aim of this study was to determine the vine balance and the time of ripeness for Carménère grapevines. Different vigor and canopy managements were evaluated. The study was conducted in the Central Valley of Chile during the 2007 to 2008 season with own-rooted Carménère vines trained to a four-cane vertical shoot position (VSP) located on high growth potential soil. The ripeness was delayed with high vigor and high crop load. In this growing condition, an early ripeness was reached with spur pruning, low vigor and by cluster thinning. In addition, the appropriate vine balance was only obtained in vines with low vigor and 50% cluster thinning. Together, these data demonstrate the vine balance of Carménère under these management conditions. Vitis vinifera cv. Carménère es una variedad vigorosa que requiere alta acumulación de temperaturas y luminosidad para lograr una óptima madurez fenólica y disminuir sus aromas herbáceos lo cual ha implicado retrasar significativamente su fecha de cosecha en Chile. Esta investigación se desarrolló bajo la hipótesis que el manejo de follaje, el vigor y la carga podrían modificar las relaciones vegetativo-productivas para adelantar o atrasar su madurez y conseguir el balance de viñedo. El objetivo de este estudio fue determinar el balance del viñedo y momento de madurez en viñedos Carménère. Se evaluaron diferentes niveles de vigor, poda y manejo de follaje. El estudio se llevó a cabo en el Valle Central de Chile en vides a pie franco, conducidas con cuatro cargadores, en espaldera simple vertical, localizada en suelos de alto potencial de crecimiento. La madurez pudo atrasarse con alto vigor y alta carga. Bajo estas condiciones se alcanzó una madurez temprana utilizando poda en pitones, bajo vigor y recurriendo también al raleo de racimos. Un adecuado balance de viñedo fue obtenido a partir de vides por bajo vigor y baja carga. Mediante un método gráfico es mostrado el balance de Carménère bajo estas condiciones de manejo.