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dc.contributoren-US
dc.contributores-ES
dc.creatorMartin, María José
dc.creatorFredes, Carolina
dc.creatorNuñez, Gabriel
dc.creatorGinocchio, Rosanna
dc.creatorMontenegro, Gloria
dc.date2014-09-01
dc.date.accessioned2021-01-18T16:30:45Z
dc.date.available2021-01-18T16:30:45Z
dc.identifierhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1391
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/162078
dc.descriptionThe color of honey has special relevance in the international market, as different markets demand specific colors of honey. Chile has very diverse native and exotic flora, which are used by bees (Apis mellifera) to produce a range of honey types, including honeys of different colors. In this context, determining the relationships between color and botanical origin among Chilean honeys is very relevant. The objectives of the present study were to compare three methodologies for determining color in Chilean honeys (Pantone®, optical density (OD), and Pfund) and to define the relationship between color and botanical origin of the characterized honeys. The most common honeys from the Libertador Bernardo O'Higgins Region (VI Region) of Chile were Galega officinalis, Quillaja saponaria, and Retanilla trinervia unifloral honeys, all of which have lighter colors than internationally described. Both the OD and Pfund methods could identify significant differences between dominant species; specifically, these methods were able to discriminate between G. officinalis and Q. saponaria honeys and between G. officinalis and R. trinervia honeys. The OD and Pfund methods revealed that honeys of G. officinalis (A530nm: 0.93 and 95.53 mm Pfund) were darker than those of Q. saponaria (A530nm: 0.42 and 80.66 mm Pfund) and R. trinervia (A530nm: 0.35 and 73.41 mm Pfund). Although the three methods for determining the color of Chilean honeys had different efficacies, the OD method was able to discriminate among dominant species and honey types. Significant correlations among the dominant species were found for Chilean honeys from the Libertador Bernardo O'Higgins Region using both the OD and Pfund methods.El color de la miel tiene especial relevancia en el mercado internacional, debido a que diferentes mercados demandan diferentes colores de miel. Chile presenta una gran diversidad de especies nativas e introducidas que son utilizadas por las abejas (Apis mellifera) para la producción de miel. Por lo tanto, se esperaría encontrar mieles en una gran diversidad de colores. En este contexto, es muy relevante la determinación de relaciones entre el color y el origen botánico de las mieles chilenas. Los objetivos de esta investigación fueron comparar tres metodologías para la determinación de color en mieles chilenas (Pantone®, densidad óptica [DO] y Pfund), junto con definir la relación entre el color y el origen botánico. Las mieles más comunes de la Región del Libertador Bernardo O'Higgins (VI Región) de Chile fueron de Galega officinalis, Quillaja saponaria y Retanilla trinervia, con colores más claros que los descritos internacionalmente para otras mieles. Tanto el método de DO como el método Pfund mostraron un efecto significativo para las especies dominantes, siendo estos métodos capaces de discriminar entre mieles de G. officinalis y Q. saponaria y entre mieles de G. officinalis y R. trinervia. Mieles de G. officinalis (A530nm: 0,93 y 95,53 mm Pfund) fueron más oscuras que las de Q. saponaria (A530nm: 0,42 y 80,66 mm Pfund) y R. trinervia (A530nm: 0,35 y 73,41 mm Pfund) cuando se utilizó el método de DO y Pfund, respectivamente. Aunque los tres métodos para la determinación del color de mieles chilenas presentaron eficacias diferentes, el método de DO fue capaz de discriminar tanto entre las especies dominantes y tipo de miel. Se encontraron correlaciones significativas entre las especies dominantes tanto para el método de DO como para el método Pfund para mieles chilenas de la Región Libertador Bernardo O'Higgins. en-US
dc.descriptiones-ES
dc.format
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1391/1106
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 41, No 3 (2014); 411-418en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 41, No 3 (2014); 411-418es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjectFOOD PRODUCTSen-US
dc.subjectHoney markets, melissopalynological analysis, optical density, Pantone®, Pfund, análisis melisopalinológico, densidad óptica, mercados de mielen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectes-ES
dc.titleComparison of methods for determining the color of Chilean honeys and the relationship of color with botanical origin in central Chileen-US
dc.titlees-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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