Show simple item record

Cultivo de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) en condiciones mediterráneas: una revisión

dc.contributoren-US
dc.contributores-ES
dc.creatorBilalis, Dimitrios
dc.creatorRoussis, Ioannis
dc.creatorKakabouki, Ioanna
dc.creatorFolina, Antigolena
dc.date2019-08-29
dc.date.accessioned2021-01-18T16:30:45Z
dc.date.available2021-01-18T16:30:45Z
dc.identifierhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/2151
dc.identifier10.7764/rcia.v46i2.2151
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/162079
dc.descriptionQuinoa is a pseudocereal crop that is well adapted to a wide range of climatic conditions and has significant potential for increased production as a new crop in the Mediterranean region and in other parts of the world, including northern Europe, North America, Asia, and Africa. Because of its exceptional nutritional properties, quinoa is highly appreciated among humans as well as in animal nutrition for feeding both ruminants and nonruminating animals. Data obtained from several studies conducted in Greece, Italy, and Turkey demonstrate the high nutritional and functional potential of quinoa. Nitrogen fertilization has a positive effect on the growth and grain yield of quinoa crops. The biomass has high crude protein and low fiber and is competitive with alfalfa. The assessment of quinoa saponin content is of great importance for the industry. The highest saponin content and yield have been found under organic cropping systems. Oat, bean, and duckweed plants have a great phytotoxic response, especially to the inflorescence tissues of quinoa, confirming the potential allelopathic activity of this promising crop. The major part of the root system is concentrated in the upper 0–30 cm of the soil, and the root length density and root mass density increase with increasing applied nitrogen. In conclusion, quinoa may be suggested as a new alternative crop for semiarid and arid Mediterranean conditions affected by multiple abiotic stress factors because of its stress-tolerant characteristics, adaptability to several agro-ecological conditions, and nutritional and economic value.en-US
dc.descriptionLa quinua es un cultivo pseudocereal bien adaptado a una amplia gama de condiciones climáticas, y tiene un potencial significativo para aumentar la producción como un nuevo cultivo en la región del Mediterráneo y en otras partes del mundo, incluyendo Europa del Norte, América del Norte, Asia y África. Debido a sus excepcionales propiedades nutricionales, la quinua es muy apreciada tanto en la nutrición humana como en la animal para la alimentación tanto de rumiantes como de animales no rumiantes. Los datos obtenidos de varios estudios realizados en Grecia, Italia y Turquía demuestran el alto potencial nutricional y funcional de la quinua. La fertilización con nitrógeno presenta un efecto positivo sobre el crecimiento y el rendimiento de grano del cultivo de quinua. La biomasa tiene una alta proteína cruda y baja en fibra, y es competitiva con la alfalfa. La evaluación del contenido de saponina de la quinua tiene una gran importancia para la industria. El mayor contenido y rendimiento de saponina se ha encontrado en los sistemas de cultivo orgánico. Las plantas de avena, frijol y lenteja de agua tienen una gran respuesta fitotóxica, especialmente de los tejidos de inflorescencia de la quinua, lo que confirma la actividad alelopática potencial de este cultivo prometedor. Como conclusión, se puede sugerir la quinua como un nuevo cultivo alternativo para las condiciones mediterráneas semiáridas y áridas, afectadas por múltiples factores de estrés abióticos debido a sus características de tolerancia al estrés, la adaptabilidad a varias condiciones agroecológicas, así como su valor nutricional y económico.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Chileen-US
dc.relationhttps://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/2151/1323
dc.rightsCopyright (c) 2019 Ciencia e Investigación Agrariaen-US
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 2 (2019); 51-68en-US
dc.sourceInternational Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 2 (2019); 51-68es-ES
dc.source2452-5731
dc.source2452-5731
dc.subjecten-US
dc.subjectAllelopathy, fodder crop, Mediterranean basin, root system, saponinsen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectAlelopatía, cuenca mediterránea, cultivos forrajeros, saponinas, sistema radiculares-ES
dc.titleQuinoa (Chenopodium quinoa Willd.) crop under Mediterranean conditions: a reviewen-US
dc.titleCultivo de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) en condiciones mediterráneas: una revisiónes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record