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Evaluation of the usability, quality and aesthetic perception of adapted spoons: Contributions to the ergonomic design of assistive product

Evaluación de la percepción de usabilidad, calidad y estética de la cuchara adaptada: Contribuciones al diseño ergonómico de productos de apoyo;

Author
Perdomo Delgado, Cristina Nieves

Nardoni Marteli, Leticia

Vizioli Libório, Flavia Heloisa

Paschoarelli, Luis Carlos

Orsi Mendola, Fausto

Full text
https://revistaterapiaocupacional.uchile.cl/index.php/RTO/article/view/54446
10.5354/0719-5346.2020.54446
Abstract
The use of assistive products is intended to compensate for functional limitations and facilitate the performance of daily activities autonomously, providing integration and social inclusion of the person who needs it. Adapted Spoons are support products that need to address the fundamentals of ergonomic design. The present study is aimed to know the perceptions of usability, quality and aesthetics of an Adapted Spoon in comparison with two others (Traditional and Modern), with people from different countries (Brazilian Group - GB and Spanish Group - GE) and professional training (respectively Social Sciences and Health Sciences). A quantitative analysis was carried out through online questionnaires with 212 people. The findings have shown that the evaluation of the Adapted Spoon is worse valued (p≤0.01) compared to that of the other spoons (Usability / Uncomfortable - with GB; Quality Heavy - with GB and GE; and Aesthetic / Ugly - with GB and GE). Thus, the design of the Adapted Spoons must consider the basic needs (Usability and Quality) and aspirations (Aesthetics) of people with functional limitations, so that support products may not cause product abandonment and social stigma
 
El uso de productos de apoyo está destinado a compensar las limitaciones funcionales y facilitar la realización de actividades diarias de manera autónoma, proporcionando la integración e inclusión social de la persona que la necesita. Las Cucharas Adaptadas son productos de apoyo que necesitan atender los fundamentos de un diseño ergonómico. El presente estudio tuvo como objetivo conocer las percepciones de usabilidad, calidad y estética de una Cuchara Adaptada en comparación con otras dos (Tradicional y Moderna), con personas de diferentes paises (Grupo Brasileño - GB y Grupo Español - GE) y formaciones profesionales (respectivamente Ciencias Sociales y Ciencias de la Salud). Se realizó un análisis cuantitativo por medio de cuestionarios online con 212 personas. Los hallazgos muestran que la evaluación de la Cuchara Adaptada está peor valorada (p≤0.01) en comparación con las demás cucharas (Usabilidad / Desconfortable - con GB; Calidad / Pesada - con GB y GE; y Estética / Fea - con GB y GE). Así el diseño de Cucharas Adaptadas debe considerar las necesidades básicas (Usabilidad y Calidad) y aspiraciones (Estética) de las personas con limitaciones funcionales, para que los productos de apoyo no causen abandono del producto y estigma social.
 
Metadata
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