Self-compassion as a moderator between body appreciation and eating styles in emerging adult women
Autocompasión como moderador entre apreciación corporal y estilos de alimentación en mujeres adultas emergentes
Author
Maldonado, Camila
Nazar, Gabriela
Abstract
Background: The ideal of beauty associated with thinness is a relevant factor in shaping body image and eating behavior and in this context to identify psychological resources that promote healthy eating behaviors, particularly in women is an important demand. Objective: to examine the relationship between body appreciation, intuitive eating and maladaptive eating styles (contextual, emotional and restrictive), and the role of self-compassion in these relationships. Method: descriptive-correlational study in which 740 women, between 18 and 30 years old, who answered the Body Appreciation Scale (BAS-2), Intuitive Eating (IES), the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) and Self-Compassion Scale (SCS). Moderate regressions were used to examine the role of self-compassion in the interaction of body appreciation with intuitive eating and eating behaviors. Results: Body appreciation and self-compassion were positively related to intuitive eating and negatively to emotional and external eating. Self-compassion played a moderating role in the interaction between body appreciation and intuitive eating (β = .006, ES = .0056), emotional (β = -. 09, ES = .004), and external (β = -. 007, ES = .003), but not with restrictive feeding (β = -. 022, ES = .004). Conclusion: These findings confirm the buffering role of self-compassion in the effect of body image on eating behavior and shed light of the importance of psychological resources to manage social pressures to the body image. Antecedentes: El ideal de belleza asociado a la delgadez es un factor relevante en la conformación de la imagen corporal y en la conducta alimentaria, lo que hace necesario identificar recursos psicológicos que promuevan conductas alimentarias sanas, particularmente en mujeres. Objetivo: examinar la relación entre apreciación corporal, alimentación intuitiva y estilos de alimentación maladaptativos (contextual, emocional y restrictivo), y el rol de la autocompasión en esas relaciones. Método: estudio descriptivo-correlacional en el que participaron 740 mujeres, entre 18 y 30 años, quienes respondieron las escalas de Apreciación Corporal (BAS-2), Alimentación Intuitiva (IES), Conducta Alimentaria (DEBQ) y Autocompasión (SCS). Se emplearon regresiones moderadas para examinar el rol de la autocompasión en la interacción de apreciación corporal con alimentación intuitiva y patrones de alimentación. Resultados: La apreciación corporal y la autocompasión se relacionaron positivamente con alimentación intuitiva y negativamente con la alimentación emocional y externa. La autocompasión tuvo un rol moderador en la interacción entre apreciación corporal y alimentación intuitiva (β=.006, ES=.0056), emocional (β=-.09, ES=.004), y externa (β=-.007, ES=.003), pero no con alimentación restrictiva (β=-.022, ES=.004). Conclusión: Estos hallazgos confirman el rol amortiguador de los recursos psicológicos, en específico, la autocompasión, en la apreciación corporal y la conducta alimentaria.