Vegetarian Diets in Paediatrics. Nutrition Branch Recommendations
Dietas vegetarianas en Pediatría: Recomendaciones de la Rama de Nutrición
Author
Gutierrez R., Mariolly
Marin B., Verónica
Raiman T., Ximena
Le Roy O., Catalina
Full text
http://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/378710.32641/andespediatr.v92i5.3787
Abstract
In recent decades, the vegetarian dietary option has been increasing in the general population, in- cluding the pediatric age group. This has led to numerous questions regarding the benefits and risks that may arise from its implementation. Food restriction implies the potential deficiency of several nutrients, establishing some of them as critical for this period of development and rapid growth, so the safety of vegetarian diets has not been fully established worldwide. The main critical nutrients are iron, zinc, calcium, vitamin B12, and omega-3 fatty acids. The groups most at risk of nutritional deficiencies are infants, adolescents, more restrictive vegetarian options, and those who do not have adequate professional nutritional counseling. Therefore, vegetarian diets should be strictly supervi- sed. Scientific societies such as the American, Canadian, Italian, and British nutrition societies recog- nize vegetarian diets as healthy in the pediatric age as long as they are supervised by qualified health professionals. However, there are others that do not support it as the French one, while the Spanish one supports it with restrictions in the infant period. The objective of this publication is to describe potential nutritional deficiencies and to provide recommendations to follow a balanced and safe ve- getarian diet in the pediatric population according to the available information, paying attention to the limitations that we may have in the implementation of this diet in our population, especially in critical stages such as infants and adolescents. En las últimas décadas ha ido aumentando la opción de alimentación vegetariana en la población general y también en la edad pediátrica. Esto nos ha enfrentado a numerosas preguntas respecto a los beneficios y riesgos que se pueden presentar por su implementación. La restricción de alimentos im- plica la potencial deficiencia de varios nutrientes, estableciéndose algunos de ellos como críticos para este período de desarrollo y rápido crecimiento, por lo que la inocuidad de las dietas vegetarianas no ha sido del todo establecida a nivel mundial. Los principales nutrientes críticos son hierro, zinc, calcio, vitamina B12 y ácidos grasos omega 3. Los grupos de mayor riesgo de presentar deficiencias nutricionales son lactantes, adolescentes, opciones vegetarianas más restrictivas y aquellos que no po- seen adecuada asesoría nutricional profesional. Es por estas razones que las dietas vegetarianas deben ser estrictamente supervisadas. Sociedades científicas como la americana, canadiense, italiana y britá- nica de nutrición reconocen las dietas vegetarianas como saludables en la edad pediátrica siempre que sean supervisadas por profesionales de salud idóneos. Sin embargo, existen otras que no la apoyan como la francesa, en tanto que la española la apoya con restricciones en el período de lactante. El objetivo de esta publicación es describir potenciales deficiencias nutricionales y entregar recomen- daciones para seguir una dieta vegetariana equilibrada y segura en la población pediátrica según la información disponible, poniendo atención a las limitaciones que podamos tener en la implementa- ción de esta dieta en nuestra población, sobretodo en etapas críticas como lactantes y adolescentes.