• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Acta Bioethica
  • View Item
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Acta Bioethica
  • View Item

Ethical topics in international research with transgenic food

Temas éticos en investigación internacional con alimentos transgénicos;
Temas éticos na investigação internacional com alimentos transgênicos

Author
Rodríguez Yunta, Eduardo

Full text
https://actabioethica.uchile.cl/index.php/AB/article/view/30000
Abstract
This article reflects about the ethical issues generated in society by the production and use of transgenic or genetically modified food manufactured by biotechnology, such as: the commercial interests that guide this new technology, ecological risks, risks to human health, the possibility of introducing new plagues. Each country must regularize all aspects related to transgenic food in order to avoid risks and abuses by transnational companies and in order to protect vulnerable sectors of agriculture and livestock. Bioethical dialogue is proposed to balance both proponents, those who reject and those who support the production and use of genetically modified organisms for food, clarifying data with the help of science and promoting free information for an adequate environment for the possible development of this technology in the context of each country and community. 
 
El presente artículo reflexiona sobre los problemas éticos que se generan socialmente por la producción y el uso de alimentos transgénicos o genéticamente modificados obtenidos por la biotecnología, como: los intereses comerciales que guían esta nueva tecnología, los riesgos ecológicos y para la salud humana, y la posibilidad de introducir nuevas plagas. Cada país debe buscar su propia forma de regularizar el tema de los alimentos transgénicos para evitar abusos por empresas transnacionales, evitar riesgos y proteger sectores vulnerables de la agricultura y ganadería. Se propone la forma de diálogo bioético para poner en la balanza los sectores que apoyan o rechazan la producción y el uso de organismos genéticamente modificados para alimentación, clarificando los datos con ayuda de la ciencia y fomentando la libre información para un ambiente adecuado de posible desarrollo de esta tecnología en el contexto de cada país y comunidad.
 
O presente artigo reflete sobre os problemas éticos gerados socialmente pela produção e pelo uso de alimentos transgênicos ou geneticamente modificados obtidos pela biotecnologia, como os interesses comerciais que orientam esta nova tecnologia, os riscos ecológicos e para a saúde humana, e a possibilidade de introduzir novas pragas. Cada país deve buscar a sua própria forma de regularizar o tema dos alimentos transgênicos para evitar abusos por empresas transnacionais, evitar riscos e proteger setores vulneráveis da agricultura e pecuária. Propõe-se a forma de diálogo bioético para colocar na balança os setores que apoiam ou rechaçam a produção e o uso de organismos geneticamente modificados para alimentação, clareando os dados com a ajuda da ciência e fomentando a livre informação para um ambiente adequado de possível desenvolvimento desta tecnologia no contexto de cada país e comunidade.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB