International Trade of Chilean and Tasmanian Salmon and the Governmental Human Resource Policy enabling its Expansion
El comercio internacional de salmón de Chile y Tasmania, y la política gubernamental de recursos humanos que permite su expansión
Author
Naru, Arslan
Shoaib, Faran
Abstract
International trade policy theorists have repeatedly focused their works on actors developing or implementing policies, rather than the actual policies themselves. Dani Rodrik, Chalmers Johnson and Peter Evans are amongst those renowned international trade and industrialization scholars who dedicated most of their research to human resource development in countries that delivered miraculous economic growth. Chile may be considered one of those miraculous states, in part due to the development of its salmon fishing industry. Tasmania, another southern hemisphere salmon producing region, has also procure a State-guided sectorial development. Both face common attributes and challenges. On one hand, Chile and Tasmania salmon development is highly explained due to the existence of a bureaucratic regime highly supportive of human capital development in the new sector. On the other hand, still both face challenges to find the right balance between profitability and environmental sustenance. Chile has shown record export growth, but it has raised questions on sanitary management; while Tasmania has enforced strict environmental compliance, it has hardly earned anything from exports of Salmon. Los teóricos de la política económica internacional han focalizado de forma permanente sus trabajos en los actores que desarrollan o implementan políticas, más que las propias políticas. Dani Rodrik, Chalmers Johnson, y Peter Evans están entre los académicos del comercio internacional y la industrialización que han dedicado sus investigaciones al análisis del desarrollo de los recursos humanos en países que han logrado crecimientos económicos milagrosos. Chile puede ser considerado entre estos países, en parte por el desarrollo de su industria salmonera. Tasmania, otra región del hemisferio sur productora de salmón, también ha tenido un desarrollo del sector guiado por el Estado. Ambos comparten atributos y desafíos. Por una parte, el crecimiento de la industria del salmón en Chile y Tasmania es altamente explicado por la existencia de regímenes burocráticos que han apoyado el desarrollo del capital humano en el sector. Por otra, los dos enfrentan el desafío de balancear la rentabilidad y el manejo sanitario. Mientras Chile ha presentado un crecimiento record de las exportaciones, ha levantado cuestionamientos respecto del manejo sanitario de los cultivos; y Tasmania que ha aplicado regulaciones ambientales más estrictas, no ha tenido réditos económicos de la exportación de salmón.