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Percepción de personas mayores sobre el proceso de deglución en el envejecimiento

dc.creatorBuffon Costa, Isadora
dc.creatorTeresinha Schülter Buss Heidemann, Ivonete
dc.creatorFontes Luchesi, Karen
dc.creatorXavier, Ariane
dc.creatorArakawa-Belaunde, Aline
dc.date2020-10-26
dc.date.accessioned2022-07-13T14:48:04Z
dc.date.available2022-07-13T14:48:04Z
dc.identifierhttps://revistas.uautonoma.cl/index.php/ijmss/article/view/545
dc.identifier10.32457/ijmss.v7i3.545
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/196388
dc.descriptionThe aging process is accompanied by demands and adaptations of the body to improve the quality of life, including the maintenance of the individual’s diet. Eating difficulties can be minimized in the face of health promotion actions linked to popular knowledge. The objective to know the perception of the elderly about swallowing in the aging process and to verify the presence of myths and truths that pervade this topic. Qualitative research of the type of participatory action research, articulated with the Research Itinerary of Paulo Freire. It was carried out in four Culture Circles, with eight elderly participants, between the months of October and December 2018, and the stages of thematic research, coding and decoding were carried out simultaneously with the critical unveiling, such as the methodology Freireana foresees the analytical process. The thematic investigation revealed 32 generating themes that culminated in three significant themes, namely: (a) Myths and truths related to choking, (b) Understanding and perception of swallowing difficulties, and (c). Swallowing Care, Discussed Across Cultural Circles. The elders participated actively, speaking about their beliefs regarding swallowing and the factors that can lead to choking, as well as the methods used by them to unblock themselves. It was possible to notice that the elderly has beliefs that were transmitted to them culturally and that they use them in a natural and adaptive way to compensate for their difficulties. The participants demonstrated understanding of the intrinsic aspects that influence the act of swallowing, as well as the importance of a coordinated and conscious action, so that the consequences derived from presbyophagia do not develop over time.en-US
dc.descriptionEl proceso de envejecimiento va acompañado de demandas y adaptaciones del organismo para mejorar la calidad de vida, incluido el mantenimiento de la dieta del individuo. Las dificultades de alimentación pueden minimizarse frente a las acciones de promoción de la salud vinculadas al conocimiento popular. El objetivo de este trabajo es conocer la percepción de las personas mayores sobre la deglución en el proceso de envejecimiento y verificar la presencia de mitos y verdades que impregnan este tema. Para ello se definió una metodología de investigación cualitativa del tipo de investigación acción participativa, articulada con el itinerario de investigación de Paulo Freire. Se llevó a cabo en cuatro círculos de cultura, con ocho participantes de edad avanzada, entre los meses de octubre y diciembre de 2018. Las etapas de investigación temática, codificación y decodificación se llevaron a cabo simultáneamente con la develación crítica de acuerdo a cómo la metodología freireana prevé el proceso analítico. La investigación temática reveló 32 temas generadores que culminaron en tres temas significativos, a saber: (a) Mitos y verdades relacionados con la sensación de atoro, (b) Comprensión y percepción de las dificultades para deglutir y (c). Cuidado de la deglución, discutido a lo largo de los círculos culturales. Las personas mayores participaron activamente, hablando sobre sus creencias con respecto a la deglución y los factores que pueden conducir a sensación de atoro, así como los métodos utilizados por ellos para su corrección.   Como conclusión fue posible notar que las personas mayores tienen creencias que se les transmitieron culturalmente y que los usan de forma natural y adaptativa para compensar sus dificultades. Los participantes demostraron comprender los aspectos intrínsecos que influyen en el acto de tragar, así como la importancia de una acción coordinada y consciente, para que no desarrollen con el tiempo las consecuencias derivadas de la presbifagia.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Autónoma de Chileen-US
dc.relationhttps://revistas.uautonoma.cl/index.php/ijmss/article/view/545/523
dc.rightsCopyright (c) 2020 Isadora Buffon Costa, IvoneteTeresinha Schülter Buss Heidemann, Karen Fontes Luchesi, Ariane Xavier, Aline Arakawa-Belaundeen-US
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0en-US
dc.sourceInternational Journal of Medical and Surgical Sciences; Vol. 7 No. 3 (2020): September 2020en-US
dc.sourceInternational Journal of Medical and Surgical Sciences; Vol. 7 Núm. 3 (2020): Septiembre 2020es-ES
dc.source0719-532X
dc.source0719-3904
dc.source10.32457/ijmss.v7i3
dc.subjectDegluciónes-ES
dc.subjectPromoción de la Saludes-ES
dc.subjectEducación en Saludes-ES
dc.subjectFonoaudiologíaes-ES
dc.subjectEnvejecimientoes-ES
dc.subjectSwallowingen-US
dc.subjectHealth promotionen-US
dc.subjectHealth Educationen-US
dc.subjectSpeech Therapyen-US
dc.subjectAgingen-US
dc.titlePerception of the elderly about the process of swallowing in agingen-US
dc.titlePercepción de personas mayores sobre el proceso de deglución en el envejecimientoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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