Show simple item record

Productos típicos y Sello de Origen (Región de O’Higgins, Chile)

dc.creatorLira Camposano, Luis
dc.creatorMujica, Fernando
dc.creatorLacoste, Pablo
dc.date2021-12-13
dc.identifierhttp://revistas.uach.cl/index.php/racs/article/view/6357
dc.identifier10.4206/rev.austral.cienc.soc.2021.n41-13
dc.descriptionIn the wake of loss of profitability in rural areas and the need to generate new economic activities to prevent rural-out migration, the orange economy has proposed to enhance the value of heritage and culture as a tool for territorial socio-economic development. To move forward in this direction, this article analyzes the agri food heritage of the O’Higgins Region (Chile) with the purpose of identifying those products with potential of development and their eventual valorization with Seals of Origin and Records of Origin. The article uses both qualitative and quantitative social science research methods to learn about typical products and public policies aimed at their valorization. The study also detects products of great cultural value and commercial viability produced by artisans, farmers, and cultural makers. Paradoxically, the article detects strong shortcomings in the organizations in charge of assessing them (CODELCO, Ministry of Cultures, “Artesanías de Chile” Foundation, Ministry of Foreign Affairs, among others) due to a lack of knowledge about heritage and deficient strategies for appraisal.en-US
dc.descriptionAnte la pérdida de rentabilidad de las zonas rurales y la necesidad de generar nuevas actividades económicas para prevenir la migración campo-ciudad, la economía naranja ha propuesto poner en valor el patrimonio y la cultura como herramienta de desarrollo socioeconómico territorial. Para avanzar en esta dirección, se ha realizado un estudio en profundidad del patrimonio agroalimentario de la Región de O’Higgins (Chile), con vistas a identificar aquellos productos con potencial de desarrollo y su eventual valoración con Sellos de Origen y Denominaciones de Origen. Se aplicaron métodos cualitativos y cuantitativos de investigación en Ciencias Sociales, indagando tanto los productos típicos valorizables y las políticas públicas aplicadas para su valoración. Se detectaron productos de gran valor cultural y viabilidad comercial elaborados por artesanos, campesinos y hacedores culturales. Paradójicamente, se detectaron fuertes falencias en los organismos encargados de promover su valoración (CODELCO, Ministerio de Culturas, Fundación Artesanías de Chile, Cancillería, entre otros), debido a la falta de conocimiento sobre el patrimonio y las deficientes estrategias para su valoración y patrimonialización.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherFacultad de Filosofía y Humanidades, Universidad Austral de Chilees-ES
dc.relationhttp://revistas.uach.cl/index.php/racs/article/view/6357/7464
dc.rightsDerechos de autor 2021 Revista Austral de Ciencias Socialeses-ES
dc.sourceRevista Austral de Ciencias Sociales; No. 41 (2021); 257-274en-US
dc.sourceRevista Austral de Ciencias Sociales; Núm. 41 (2021); 257-274es-ES
dc.source0718-1795
dc.source0717-3202
dc.subjectdesarrollo locales-ES
dc.subjectvisibilización y valoración de productos del campoes-ES
dc.subjectpatrimonio agroalimentarioes-ES
dc.subjectsellos de origenes-ES
dc.subjectLocal Developmenten-US
dc.subjectVisibility and Valorization of Rural Productsen-US
dc.subjectAgri-food Heritageen-US
dc.subjectSeals of Originen-US
dc.titleTypical Products and Seal of Origin (O’Higgins Region, Chile)en-US
dc.titleProductos típicos y Sello de Origen (Región de O’Higgins, Chile)es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record