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First isolation of cronobacter spp (Enterobacter sakazakii) in powered baby formula in Chile

Primer aislamiento de Cronobacter spp (Enterobacter sakazakii) en fórmula láctea en polvo producida en Chile

Author
Sáez, Mónica

Llanos, Silvia

Tamayo, Rafael

Full text
https://revistasaludpublica.uchile.cl/index.php/RCSP/article/view/18607
Abstract
The family Enterobacteriaceae includes agents that are commonly transmitted through food. Within this family, Cronobacter spp, is considered to be a pathogen that primarily affects newborns, which can acquire it through contaminated powdered formula.Objective: Isolate Cronobacter spp, in a powdered milk formula produced in Chile. Material and method: In July of 2008, 80 samples were obtained from a factory in the Los Lagos Region. To isolate Cronobacter spp, the methods described in the ISO/TS 22964 specifications were used.The samples were analyzed at the Food Laboratory at the Institute of Preventative Veterinary Medicine and the Universidad Austral de Chile. Results: Of all analyzed samples, 5% (4/80) were contaminated with Cronobacter spp, which constitutes the first report of this bacterium in Chile. Conclusion: Cronobacter spp is present in powdered baby formula produced in Chile. It's presence in this product represents a risk that is not considered in the current food safety standards in this country.
 
La familia Enterobacteriaceae contempla agentes comunes en las enfermedades transmitidas por los alimentos. De esta familia Cronobacter spp, es considerado un patógeno que afecta principalmente a recién nacidos, los que pueden adquirirla a través de fórmulas lácteas infantiles en polvo contaminadas.Objetivo: Pesquisar Cronobacter spp, en una fórmula láctea en polvo producida en Chile. Material y método: En julio de 2008, se obtuvieron 80 muestras desde una planta ubicada en la Región de Los Lagos. Para el aislamiento de Cronobacter spp, se utilizó el método descrito en la norma ISO/TS 22964. Las muestras fueron analizadas en el Laboratorio de Alimentos del Instituto de Medicina Preventiva Veterinaria de la Universidad Austral deChile. Resultados: Del total de muestras analizadas, el 5% (4 / 80) fueron confirmadas como Cronobacter spp, constituyendo así el primer reporte de esta bacteria en Chile. Conclusión: Cronobacter spp, está presente en una fórmula láctea en polvo producida en Chile. Su presencia en este producto representa un riesgo que no es considerado en el actual Reglamento Sanitario de los Alimentos de nuestro país.
 
Metadata
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