Nutricional state and cardiovascular risk factors in mapuche huilliche women in Osorno Province
Estado nutricional y factores de riesgo cardiovascular en mujeres mapuche huilliche de la Provincia de Osorno
Author
Herrera, Carmen G.
Mayr S., Johanna
Bustos, María Paz
Chilo, Andrés
Jefy, Nivia
Lengwenus, Karen
Abstract
Objective: In order to make available disaggregated information on nutritional state and cardiovascular risk factors among Mapuche Huilliche women, and establish a baseline for future studies and initiatives, a statistically representative sample of MapucheHuilliche women, heads of households, in rural and urban areas in Osorno Province. Materials and Methods: A non-experimental, cross-sectional, descriptive study design was used. Results: 48% had a BMI>30, 18.1% higher than the national average. 42.1% showed abdominal obesity (waist circumference >83cm) and 73.5% showed high risk values of waist-hip and waist-height ratios. The relationship of these indicators to other variables such as age, rural residence, blood pressure and chronic non transmissible diseases is discussed. Conclusions: A high prevalence of cardiovascular risk was found, as well as low perception of nutritional state as related to BMI. Objetivos: Para disponer de información desagregada de la situación nutricional y presencia de factores de riesgo cardiovascular de la mujer mapuche huilliche y conformar una línea diagnóstica que sirva de base para estudios posteriores e iniciativas que la incluyan, se estudió una muestra estadísticamente representativa de mujeres de esa etnia, jefas de hogar, de zonas rurales y urbanas de la Provincia de Osorno. Material y método: Se utilizó un diseño no experimental, transeccional y descriptivo. Resultados: Se encontró que un 48,8% presenta un IMC>30, superando en 18,1 puntos porcentuales el promedio nacional equivalente. Un 42,1% presenta obesidad abdominal (circunferencia cintura >83cm) y el 73,5% tiene valores de alto riesgo en las razones de cintura-cadera y de cintura-estatura. Se presenta la relación de estos indicadores con variables como edad, ruralidad, presión arterial y reporte de enfermedades crónicas no transmisibles. Conclusiones: Se encontró alta prevalencia de factores de riesgo cardiovascular y baja concordancia entre IMC y percepción de estado nutricional.